"Лукойл" преразглежда стратегията си в България и обмисля продажба на бизнеса

Снимка: БНР

В парламента вече е внесен законопроект, с който вносът на руски петрол да отпадне в срок не по-рано от 1 март 2024 г.

"Лукойл" започна работа по преразглеждане на стратегията си в България, като с помощта на международни консултанти ще бъдат анализирани различни възможности, "включително продажбата на бизнеса". Това се казва в съобщение, публикувано на официалния уебсайт на компанията. В него се казва, че решението е взето предвид "същественото изменение на условията за осъществяване на дейността на предприятията от групата "Лукойл" на територията на България", пише БНР.

"Преразглеждането на стратегията е следствие от приемането от страна на държавните органи на България на дискриминационни закони и други несправедливи, пристрастни политически решения спрямо рафинерията, които нямат  нищо общо нито с цивилизованото регулиране на големия бизнес, нито с увеличаването на приходната част на бюджета на страната“, се казва в съобщението на „Лукойл“. Компанията твърди, че има "изкуствено раздухана политическа буря". Според разпространените данни, за последните 20 години компанията е инвестирала над 3,4 милиарда щатски долара в рафинерията в Бургас и е развила мрежа от бензиностанции и други обекти.

В парламента вече е внесен законопроект, с който вносът на руски петрол да отпадне в срок не по-рано от 1 март 2024 г. и не по-късно от 15 март 2024 г. Още преди повече от седмица компанията излезе с позиция, че отмяната на новите квоти за износ на нефтопродукти от началото на следващата година, които не могат да се пласират на българския пазар, фактически е равносилна на отмяна на дерогацията още от декември 2023 година. Също така в публикация на "Политико" преди време се твърди, че компанията нарушава правилата на дерогацията, но дори вчера премиерът Николай Денков заяви, че засега закононарушения не са установени.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK