С дискусия „Жената - майка и богиня“ завърши празничната осмомартенска седмица в с. Шипочано

Снимки: Ирина Йовчева

Празникът завърши с фолклорни танци

Поради силния интерес, в читалище „Пробуждане – 2022“ в кюстендилското село Шипочано отново организираха дискусия „Жената – майка и богиня“, с която завърши празничната седмица, посветена на силата на жената, нейната енергия и красота. Събитието бе подпмогнато от дамския клуб към читалището.

За празнична атмосфера организаторите бяха предвидили разнообразна програма, разделена на няколко части. Познавателната част включваше две презентации - преди обедната почивка и след нея. Първата презентация на тема "Завръщането на Богинята-Майка. Образи от древността в психиката на съвременния човек" бе представена от Нора Москова (юрист, музикотерапевт и лектор) и бе насочена към хилядолетната история на женското начало.

Всяка жена всъщност е една истинска Богиня, която може да живее в пълна хармония със себе си и обкръжаващия я свят. Тя въплъщава в себе си цялата естетика на битието. Благодарение на нея Вселената се изпълва с любов, нежност, загриженост и доброта.

Първият лектор представи много интересна информация за използването на букви от кирилицата отпреди много хиляди години. Представи любопитни факти за произхода на мартеницата, сурвачката, както и символиката на червеното яйце – всички с многохилядна история. Научихме за символиката и значението на Богинята-майка в българската шевица.

„Архетипът на Богинята-Майка е дълбоко в душите ни, дори и да не осъзнаваме това. Това е Природата, която ражда всичко. Осветлявайки този архетип, човек постига усещането, че е част от Майката-Природа, че животът е свещенодействие в нейния храм“ обобщи Нора Москова.

Образът на богинята във всяка жена беше представен от втория лектор на събитието - Елка Гергинова (икономист, историк и йога практик) чрез юнгианската система за психолохически архетипове, основана на символните образи на древногръцтите богини, всяка от които съдържа комплекс от прояви на една или друга роля. За нейната презентация е използвана информация от книгата „Богините във всяка жена“ на Джийн Шинода Болен, юнгиански аналитик и психиатър, която лекторът препоръча на дамите от публиката.

От гледна точка на психологията архетипът е една от съставните части на колективното несъзнавано на човека и представлява определен начин на действие, влияещ чрез безсъзнанието върху съзнанието на човека. Към архетипите могат да бъдат отнесени универсалните вродени психични структири, чийто източник са инстинктите, заложени в природата на човека.

Архетипите се проявяват като определени поведенчески програми на човека (на майка, баща, дъщеря, син и пр.). К. Г. Юнг ги определя като своеобразни сигнали от древността и от мощното ни несъзнавано. Темата за женските архетипи съединява минало и настояще и подчертава неизменността на едни или други женски проявления. И това не е обусловено от културните и социални характеристики на живота.

В лекцията си Елка Гергинова накратко запозна присъстващите с основните определения на седемте богини като акцентира на светлата и тъмната страна при проявяването им. Тя подчерта, че знанието за архетипите помага на всяка жена да разбере по-добре самата себе си, да проумее взаимоотношенията си с партньора и другите близки и приятели, с родителите и децата си. Тези божествени архетипи също позволяват на жената да осъзнае собствените си подбуди, разочарования и източници на удоволствие или мъка. В презентацията бяха представени архетипите на Артемида, Атина, Хестия, Хера, Деметра, Персефона и Афродита.

Присъстващите на лекцията дами споделиха, че информацията и осъзнаването на представените архетипи е породила много размисли и аналогии в тях. Тя им дава възможност да разберат себе си в по-голяма дълбочина, да приемат своята многогранност, да се отнасят по-внимателно към себе си – нуждите, чувствата и оценката си и така да бъдат по-щастливи жени, съпруги, майки, дъщери, сестри, спътници, приятелки и колеги.

Силата на архетипите се крие в това, че е достатъчно да бъдат осъзнати и приети и тогава те ни предоставят достъп до целия скрит в тях ресурс.

В заключение Гергинова каза, че за да преминем в състояние на Богиня, първото нещо е да осъзнаем огромната роля и място на жената в този свят. На второ място – да започнем да приемаме, че жената е съвкупност от много различни състояния, от индивидуални черти, тъмни и светли страни. Богинята може да бъде различна в различни състояния. Тя е трепетна и ранима, обичаща и отдадена. Но също твърда и непоколебима, устойчива и издръжлива. Обаче най-важното – тя е осъзнала напълно, че всичко, което е необходимо за нейното щастие, се намира вътре в нея.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK