Инж. Атанасов за заплатите на кметовете по села: Намерете ми 200 хил. лв. и ще ги вдигнем

Снимка: Infomreja.bg

Господа, къде бяхте като ви спряха осветлението, попита кметът

До мен достигна писмо, подписано от 22-ма кметове на кметства. Някои от тях са се подписали без да зная за какво. Инициирах среща, която се проведе в понеделник. Бяха показани няколко варианта за определяне на заплатите. Предложих им основна заплата от процента на министъра плюс половин процент на всеки 100 жители и умножено по класа прослужено време, който има човека.

Какъв беше принципа досега – някои кметове на кметства взимаха по-големи заплати от техните колеги. Примерно, кметът на Жиленци беше крайно необлагодетелстван – той беше кмет на второто по големина село и 10-и по заплата. Винаги когато няма принцип, има неравноправие. Аз предлагам този принцип на равноправие, дал съм им таблицата с информация, която никога не са имали. В тях обаче не са включени гражданите на Северна Македония, защото има села с 600 граждани по постоянен адрес и други също толкова с две гражданства. Отново не се стига до консенсус заради 5 човека, сега чакам предложение от тях.

Това обяви кметът на Кютендил инж. Огнян Атанасов по време на днешното редовно заседание на ОбС, след като към него бяха отправени въпроси от страна на местните парламентаристи за заплатите на кметовете по села.

„Трудовите възнаграждения не са достатъчни на фона на минималната работа заплата, това са неприемливи заплати. Докладната за заплатите на кметовете в малките населени села трябва да се преразгледа, коментира Джоана Янчева.

От своя страна съветникът Кирил Станчев даде пример с кмета на Ябълково, което по брой жители е едно от големите, но заплатата на кмета е по-ниска от тази на управниците на села като Търновлаг и Ново село.

„Какъв е принципа трябва да се знае. 200 000 лв. ни трябват от бюджета, за да се запази най-високата заплата, която е била преди. Кажете откъде да ги взема тия 200 хил. лв. Бих направил и друга аналогия – къде бяхте като ви спряха осветлението, господа. Бяхте ли доволни или е хубаво да си живеем на тъмно и да нямаме принципи при определянето на заплатите“, попита инж. Атанасов кметовете на села.

И допълни: Аз също искам да взимате по-големи заплати, но ми трябват 200 хил. лв. Кметският наместник има основна заплата 1050 лв. , а кмет на кметство с по-ниска заплата от 1105 лв.  няма. Няма как да стане села с по 100 жители и такива с 1000 да взимат еднакви заплати, няма как да стане.

Очаквам предложението на кметовете, което ще представим и през ОбС, но с две думи трябва да има принцип и той трябва да се спазва. Беше добре, когато се даваха парите на калпак, но това време свърши. Време е на принципите, време е на нормативните документи, категоричен беше инж. Атанасов.

Още в началото на изявлението си той обяви, че е изпълнил още едно от обещанията си в предизборната кампания, а именно да има постоянно осветление в малките населени места на общината.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK