Тютюнопроизводители от Гоцеделчевско блокираха за 10 минути пътя за Драма, поискаха оставката на Бозуков

Снимка: Infomreja.bg, архив

30-40 тютюнопроизводители от Гоцеделчевско днес отново протестираха. Те се събраха на пътя за Гърция край хаджидимовското село Садово, където за 10-ина минути блокираха движението по международното шосе. 

Протестът бе охраняван от полицейски служители на РУ-Гоце Делчев.

Недоволните тютюнопроизводители, водени от председателя на Сдружение "Басма" Иван Сабахлъков, отново изразиха своето несъгласие срещу дискриминационното според тях разпределение на премиите и неплатените все още количества, купени през 2016 г. от гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис”.

Чуха се и призиви за оставка на служебния земеделски министър Христо Бозуков.

Производителите на  жълтото българско злато недоволстват и от решението, взето на последния Консултативен съвет към Министерството на земеделието и храните относно отказа да се промени размерът на доплащанията.

Искането им бе субсидиите да бъдат изравнени солидарно между всички производители, без да се делят на произведени количества до и над 2000 кг.

Въпросното дискриминационно решение касае само размера на премиите за масово отглеждания сорт „Басми”, според което за количества до 2000 кг определеният и потвърден размер на доплащането въпреки протестите остана 2,45 лв. на килограм, а за количества над 2000 кг - 1,65 лв.

Протестиращите тютюнопроизводители от Неврокопския край са категорични, че този начин за разпределяне на премиите е несправедлив, още повече, че на два пъти Върховният административен съд е осъдил земеделското ведомство заради допусната разлика в доплащанията и липсата на равнопоставеност.

 

КОМЕНТАРИ

Zapoznat18:24 - 22.03.2017
Тези премии се дават за подпомагане на дребните тютюнопройзводители да се преорентират в друг сектор,които взимат по 2000-3000 лв. за да се препитават,не на 40-50 човека,които взимат по стотици хиляди лева да станат милионери от 2010 до 2020 без да работят нищо в момента,аз бих предложил да се плащат първите 3 тона на една и съща цена,а след това количество да не се плаща нищо за да няма дискриминация да видим как ще имна тези алчни копелета
титюнопроизводител17:19 - 22.03.2017
Не се притеснявайте тютюнопроизводители, гласувайте за Дия Пя Ся, те щекомпенсират, ще платят и на тези, които не са получили парите си от миналата година. Слуховете са, че Г-н Пеевски ще плати, пък след това той ще си иска парите от фирмите, които не са платили. Наистина ли го вярвате, наистина ли мислите, че някой ще плаща за друг, наистина ли хора.....? Казват, че с една филийка хляб цяло стадо овце може да вкараш в кошарата, пък после пак ти си я изяждаш. Целта е само стадото овце да влезне в кошарата. Работливи сте, но не мислите!!!! - Не давайте на никого да се възползва от вашите страдания.....
Realist15:24 - 22.03.2017
А какво дремаха и не искаха оставката на сливенската кукумявка Десито Танева, пак КЬОР ФИШЕЦИ
Реално15:20 - 22.03.2017
30 или 40 протестиращи , спрямо 11 000 които смятат за справедливо разпределението на средствата и самоназначилит се представител ачо кого защитава

FACEBOOK