Жители на 10 петрички села на протест заради дървета убийци

Снимка: БНР

Жители на 10 петрички села излязоха на протест тази сутрин. Те искат да бъдат премахнати 130 крайпътни орехови дървета, съобщава Нова телевизия. Хората искат да блокират пътя за Македония. Твърдят, че това са дървета-убийци. И жителите, и представителите на местната власт са категорични, че дърветата крият реална опасност за живота на шофьорите по пътя към ГКПП-Златарево.

Кметът на село Самуилово Кирил Стоянов, който е и един от организаторите на протеста, обясни, че за 500 метра над 30 души са загубили живота си. Стоянов посочи, че нито една катастрофа, която не е в дърво, не е приключила със смъртен случай. За почти всички обаче, които се удрят в дърветата, краят бил фатален.

Протестиращите обясняват, че големите корони на орехите образуват тунел. Най-малката грешка в него може да ти коства живота, твърдят те. Един от недоволните разказва, че много често се случва ТИР-ове да отчупват най-ниските клони и ако в този момент зад тях има кола, клонът пада директно върху нея.

Според  Агенция „Пътна инфраструктура" основна причина за инцидентите не са ореховите дървета, а шофирането с несъобразена скорост и в нетрезво състояние. От дърветата ще се премахнат единствено изсъхналите.

Поради това АПИ ще предложи на „Пътна полиция" в участъка да бъде поставена камера за отчитане на скоростта на движение като част от мерките за повишане на безопасността на пътуване.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK