Над 100 загинали и 170 ранени при две експлозии в Иран

Снимка: ЕПА

Това е станало в близост до гроба на иранския генерал Касем Солеймани, където се е провеждала церемония в негова памет

Над 100 души загинаха, а повече от 170 бяха ранени при две експлозии в Иран. Това е станало в близост до гроба на иранския генерал Касем Солеймани, където се е провеждала церемония в негова памет. Днес се навършват четири години от неговото убийство.

Иранската телевизия съобщи, че първо е имало голям взрив близо до джамията, където е погребан генералът, а малко по-късно е била чута и втора експлозия в района. Властите в страната определиха случилото се като "терористична атака", пише БНР.

Солеймани, който ръководеше операциите на иранската Революционна гвардия в чужбина, бе смятан за архитект на иранските военни операции в Близкия изток. Заради трагичния случай Иран обяви утрешния 4 януари за Ден на траур в страната. 

Солеймани беше убит при американски удар с дрон през 2020 г. в Ирак, а днес край гроба му в южния ирански град Керман се проведе церемония в негова памет. 

Генералът беше сочен за най-влиятелната фигура в Иран след върховния лидер Аятолах Али Хаменей, а тогавашният американски президент Доналд Тръмп го определяше като "терорист номер едно в света".

Освен за операциите в чужбина, генералът отговаряше и за осигуряването на помощ на съюзнически правителства и военни групировки, сред които "Хизбула" и "Хамас", отбелязва Би Би Си. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK