Окръжният съд в Кюстендил реши: Няма да екстрадират Методи Захаринов

Снимки: Infomreja.bg

Предстои насрочване на ново дело за признаване /приспособяване/ на присъдата според българското законодателство

Тричленен състав на Окръжен съд – Кюстендил постанови отказ на изпълнение на Европейска заповед за арест / ЕЗА /, издадена от Окръжна прокуратура гр. Солун, Република Гърция, с която се иска предаване на българския гражданин Методи Захаринов, за изпълнение на наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 години, за държане и разпространение на подправени евро банкноти.

На основание чл. 44, ал.8 и чл. 40, ал.1, т.4 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, Окръжен съд – Кюстендил приема за изпълнение присъдата в Република България, съобщават от пресцентъра на съда.

Мотивите за отказа са свързани с обстоятелствата, че исканото лице е български гражданин и е осъден за деяние, което съставлява престъпление и по българския закон. Съдът потвърди наложената на Методи Захаринов мярка за неотклонение „Парична гаранция“, до приключване на процедурата по привеждане на наказанието „лишаване от свобода“.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Софийски апелативен съд в 5- дневен срок, считано от днес.

След влизане на решението в сила, предстои насрочване, по искане на прокуратурата на ново дело за признаване / приспособяване / на присъдата според българското законодателство.

С решение на Апелативен съд гр. Солун от 2014 г., на Методи Захаринов от Дупница е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 години, за притежание и разпространение на подправени евро банкноти. Българският гражданин е издирван с Европейска заповед за арест / ЕЗА / от Република Гърция, издадена на 18.05.2018 г.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, малко преди съдебното заседание днес пред сградата на съда беше организиран граждански протест с искане Методи Захаринов да излежи наложената му присъда в България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK