Социалният министър от Благоевград: Ползите от еврото са доста, има страх от поредната промяна

Снимка: Infomreja.bg

Социалният министър коментира и темата за липсата на работна ръка

Ползите от еврото са доста, има страх от поредната промяна.

Това заяви социалният министър Иванка Шалапатова, която гостува като лектор в Американския университет в Благоевград.

За еврото – мислите ли, че хората се притесняват от датата 1 януари 2025 година, защото това е сякаш много голяма промяна за обществото, попита репортер на ИНФОМРЕЖА.

Да, хората са притеснени от поредната промяна. Все пак целите на нашето правителство са основно в тези две посоки, а именно – присъединяване на България към Шенген, както и присъединяването ни към Еврозоната. Ние сме убедени, че има много повече позитиви, както и останалите 20 страни, които към момента са членове на еврозоната. Както всяко ново нещо в нашето общество, повече са страховете. Страховете могат да бъде оборени тогава, когато има спокойствие, когато има информираност. Именно затова нашият стремеж е да дадем максимално адекватна информация, така че хората да не се поддават на лъжлива информация и пропаганда, а по-скоро да знаят, че решението на политическите лидери да бъдем част от Еврозоната е осъзнато. Ползите са няколко, отговори Шалапатова.

Има много притеснения, че при обмяна на нашите доходи, възнаграждения, пенсии, социални плащания, от лева към еврото – хората ще загубим от това. На този етап нямаме такива очаквания. Това е практика, която се е проявила и в Хърватска. При България хубавото е, че така или иначе имаме обвързан курс на лева към еврото, така че такова сътресение няма да има. Дори бих дала и пример. В момента много хора имаме кредитите в евро, реално ние ги изплащаме с доходите си в лева, така че няма да има голяма промяна в това отношение, допълни социалният министър.

Що се отнася до ползите от това присъединяване към еврозоната – те са вече ясни и затова моят апел към гражданите е да четат информацията, която официално е подадена от българското правителство, за да знаят, че ние наистина ще имаме много повече ползи, такива, от които се възползва една Ирландия, която след като стана член на еврозоната, реално успя да преодолее много сериозни икономически сътресения и сега е една от водещите страни, каза Шалапатова.

Дискусията на тема, в която участва Шалапатова, е „Отживелица ли е социалната държава“. Срещата се провежда в Библиотека „Паница“ в Студентски център „Америка за България“ на кампуса на АУБ, а официалното събитие завърши с коктейл и възможност за разговори.

Срещата с министър Шалапатова е по инициатива на POS Society Club във висшето училище. POS Society е непартиен студентски клуб, който си поставя за цел да събуди политическата и социалната ангажираност на обществото, като работи за подготовката на ново поколение лидери в областта на гражданското общество, политиката и журналистиката. Клубът публикува задълбочени анализи на политически, социални и икономически явления в Източна Европа, Азия, Африка, Централна и Южна Америка. Освен това той се стреми да използва потенциала на студентите в инициативи, които да доведат до промяна в кампуса и в самото сърце на АУБ – Благоевград.

Моята нагласа е, че колкото те ще получат от мен, толкова и аз ще получа от тях, защото всеки лидер знае, че е много по-успешен, когато се запознава и общува с по-умни хора, а аз вярвам, че в лицето на младите студенти има много добри идеи за бъдещото на България. Моята цел е да ги чуя и всички идеи да бъдат взети под предвид от моя екип в политическия кабинет.

Социалната държава не е отживелица, трябва да живеем в социална държава, защото, особено след COVID пандемията всички си даваме сметка, че най-важното това е живота, здравето и хармоничните отношения между нас хората. Ние живеем в една все по-дигитализираща се среда, общуването става все по-посредствено от дигиталните технологии и забравяме човешкото общество. Затова единствения начин България да бъде още по-красивото място за децата и младите хора, това е да я направим още по-социална, а това става, когато младите хора участват в дизайна на политиките, когато гласът на младите хора влиза в решенията, които ние ще вземем за тяхното бъдеще, което всъщност е сегашното настояще, каза Шалапатова преди началото на дискусията.

По темата за икономическото развитие на страната ни и ще остане ли министър след ротацията, Шалапатова коментира:

Когато се говори за икономическо развитие, но се забравя човешкия фактор, успешна икономика няма. С министъра на икономиката и с министъра на иновациите и растежа и тримата работим в една посока, която е посоката на цялото правителство. Първо – фокус върху качеството на живота и човешкия капитал, за да може човека да бъде катализатора на икономическото развитие. Без човешкия фактор икономическо развитие няма. А що се отнася до ротацията – на този етап нямам информация за оценка, която ще бъде основа за промяната на моята роля като министър. За мен най-важна е първо оценката на хората, на младите хора, на всички хора, които се опират до услугите на социалната система, хората, които са в трудовата заетост и усещат както негативите, така и позитивите на пазара на труда. Ако хората не са удовлетворени от моя начин на работа, от първите резултати от моята дейност, съответно аз съм готова да предам щафетата на следващия министър, ако обаче имат доверие в моята работа и ако аз съм полезна за това да имаме ефективен пазар на труда, компетентна работа сила, добра социална закрила и усещане на младите хора, че България е страната, в която да останат и да реализират потенциала си, аз съм готова да остана.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK