Кметът на Кюстендил отсече: Готови сме за зимата, ще стигнем до всеки

Снимка: Infomreja.bg

Общината закупува 2 ATV-та, за да чисти тротоарите

Селата без ток на територията на община Кюстендил са части от Бобешино, Коприва, Церовица, Гурбановци, част от Долно село, Лелинци, Ново село, Савойски, Сажденик, Цървена ябълка, Цървен дол, махала Цървенджийска в село Гюешево, Лелинци и Кутугерци. 46 жители на село Слокощица към момента нямат ток. Това обяви кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов на пресконференция днес.

„Работи се своевременно от екипите на ЕРМ Запад за справяне с кризата. Оказваме необходимото съдействие, където е необходимо с техника. Без електричество са предимно планинските села, които са по-високо. Не ми е известно да има хора, които бедстват – без храна или вода. Имаме готовност да стигнем до всеки. Благодаря и на Горското, които се обадиха и бяха готови да съдействат с високо проходима техника. Предстои да влезем в контакт и с хора, които се занимават с граждански инициативи и винаги са в готовност да помогнат. Към момента обаче няма нужда. Ще изградим мрежа с всички тях и ще можем да реагираме в по-тежки ситуации“, уточни на въпрос на ИНФОМРЕЖА кметът.

Град Кюстендил се почиства от целия екип на ОП „Чистота“, а четвъртокласната пътна мрежа ще се почиства по договор, сключен с фирма. Процедурата обаче, преди инж. Огнян Атанасов да стане кмет, е била обявена и прекратена. „След това процедурата беше възобновена, миналата седмица се отвориха документите, така че сключен договор ще има на 5 декември. Към момента не е имало проблем, тъй като местни фирми съдействаха“, увери инж. Атанасов.  В села ангажиментът ще бъде на кметските наместници и кметовете.

Инж Огнян Атанасов внесе яснота и за наличната техника в ОП „Чистота“, която е в готовност да влезе в действие и се състои от 19  машини, от тях 8 снегорина, 5 пясъкоразпръсквача, 4 комбинирани машини, 4 багера, 1 колесен тратктор. Към 15 ноември наличността в склада е: от морска сол за зимно поддържане – 50 тона и пясък 162 тона. Шофьорите са 23-ма, а с ръчно опесъчаване са ангажирани 8 души.

„Имаме готовност да посрещнем зимата. Днес на оперативката дискутирахме с управителя на ОП “Чистота“ да бъдат закупени 2 или 3 ATV-та, на които да се монтира малко гребло и да се хващат тротоарите, които не са ангажимент за поддръжна на собствениците на обекти пред тях. Мисля, че с механизацията е по-добре да се справим, но към момента все още не са закупени, днес сме го дискутирали, предстои да видим какъв ще бъде ефекта“, каза още кметът на Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK