Туристическата перла на Хърватия Дубровник иска да запази града за местните жители

Снимка: Pixabay

Те го напускат заради високите туристически цени

Историческият хърватски град Дубровник цели да върне местните жители, които са изтласквани от града заради високите туристически цени, с план, който включва забрана от следващия месец на издаването на новите разрешителни за краткосрочно отдаване на частни жилища под наем, предава Ройтерс. Така градът ще последва примера на други популярни туристически дестинации в Европа.

Дубровник, който е известен със старите си църкви, ренесансови дворци и забележителна локация на скалистото крайбрежие на Адриатическо море, е спирка за круизни кораби и привлича милиони посетители от цял свят, които носят така необходимите приходи на националната икономика.

Но успехът на града, който е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство, си има цена. Туристи задръстват тесните улици и тласкат нагоре наемите. Местни жители заемат само 30% от жилищата в Стария град.

Преди разпадането на Югославия в началото на 90-те години на миналия век и войната за независимост на Хърватия около 5000 местни жители са живели там. Днес са останали само 1200 души. /Investor.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK