Във Варна удължават грипната епидемия, София и Стара Загора не влизат

Снимка: Infomreja.bg

Учениците обаче се връщат в клас от 6 февруари

Удължава се грипната епидемия в област Варна. Това съобщи днес след заседание на комисията за борба с грипа и острите респираторни заболявания директорът на РЗИ проф. Цонко Паунов, предаде БТА.

Учениците обаче се връщат в клас от 6 февруари. Облекчават се и други мерки по отношение на профилактични прегледи, имунизации, детски консултации. Те ще се провеждат при стриктно спазване на график и почасово записване на пациентите.

В момента заболеваемостта е 219 на 10 000 души население. В сравнение с миналата седмица има спад на заболеваемостта във всички възрастови групи, обясни проф. Паунов.

Припомняме, във Варна учениците се обучаваха дистанционно от 31 януари, а днес е междусрочната ваканция. Грипната епидемия бе обявена на 25 януари.

Следващото заседание на комисията ще се проведе в петък, 9 февруари.

В София няма да бъде обявявана грипна епидемия. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.  По думите му заболеваемостта в цялата страна намалява.

Към момента област Стара Загора също остава под прага за обявяване на грипна епидемия. Регистрираната от РЗИ - Стара Загора заболяемост от остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип от 29 януари до 4 февруари 2024 г. е 256,62 на 10 000 души. Отчита се увеличение на случаите спрямо предходната седмица (204,8 на 10 000 души), но няма епидемично разпространение. Прагът за обявяване на грипна епидемия за област Стара Загора е при заболяемост 311, 8 на 10 000 население.

Най-засегнати са възрастовите групи от 0 - 4 и от 5 - 14 години. С най-ниска заболяемост е възрастовата група над 65 години.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK