Победа дели Григор Димитров от титлата в Маями

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази вечер той се среща с шампиона от Asustralian Open Яник Синер

Най-добрият български тенисист Григор Димитров е само на един мач от спечелването на турнира от сериите “Мастърс 1000” в Маями. Финалът довечера ще противопостави 32-годишния хасковлия на шампиона от Asustralian Open Яник Синер. И двамата се намират във великолепна форма и го доказват с представянето си във Флорида, а мачът помежду им обещава да се превърне в истинско зрелище.

Димитров играе излкючително уверено и в рамките на една седмица повали трима представители на топ 10 в световната ранглиста - Хуберт Хуркач, Карлос Алкарас и Александър Зверев. Самият той вече си гарантира завръщане в десетката след пауза от шест години. Гришо ще изпревари Стефанос Циципас и Алекс де Минор, но със сигурност не това, а възможността да завоюва втора “Мастърс” титла в кариерата си го вълнува повече.

Първият и единствен трофей на Григор от тази категория е от 2017 година, когато той триумфира в Синсинати. Българинът стигна и до още един финал - в Париж през миналата година, но беше спрян от Новак Джокович.

Любопитното е, че от “Мастърс 1000” турнирите Димитров не беше прескачал осминафиналите единствено в Маями, но сега не само запълни този пропуск, но заслужи правото да излезе в директния спор за трофея.

Григор вече спечели турнир от началото на сезона. Той ликува като шампион в Бризбън, а днес може да добави общо десета титла в професионалната си кариера.

Задачата на родния тенисист няма да е никак лесна, защото Яник Синер демонстрира изключително постоянство и след паметната победа над Даниил Медведев във финала на Australian Open не спира да прогресира. От началото на сезона италианецът е допуснал само едно поражение - срещу Алкарас в Индиън Уелс.

Синер вече два пъти е бил финалист в Маями - през 2021 и 2023 година, но и в двата случая се оказа на губещата страна. По пътя към днешния двубой той елиминира последователно Андреа Вавасори, Талон Грикспоор, Кристофър О’Конъл, Томаш Махац и Медведев. В тези мачове третият в световната ранглиста италианец загуби само един сет.

Григор Димитров имаше значително по-трудни препятствия. Още на старта той беше на две точни от загубата срещу чилиеца Алехандро Табило, но направи впечатляващ обрат в тайбрека на втория сет и загатна, че е способен да запише серия от силни резултати. Последва лесна победа срещу нк Хамфман, за да се стигне до трисетовата битка с Хуберт Хуркач, спечелена от българина с тайбрек в третия сет. След това дойде ред и на втория в света Алкарас да преклони глава пред Гришо, а на полуфиналите първата ни ракета изнесе истинска тенис лекция срещу Александър Зверев, от когото имаше седем поредни загуби.

“Много се радвам, че съм на финал отново. Винаги обичам да играя уикендите. Остава още един мач. Работата не е свършена", сподели Димитров пред Sportal.bg и добави, че Синер е най-добрият тенисист в света към днешна дата.

Балансът между двамата е в полза на италианеца - 2:1. Григор се наложи в първия им мач - през 2020 година в Рим, а Синер спечели следващите два - в Маями и в Пекин през миналата година. Дали днес Димитров ще вземе реванш за поражението преди 12 месеца и ще вдигне един от най-ценните трофеи в кариерата си, ще разберем тази вечер. Началото на финалния дуел е в 22:00 часа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK