Григор Димитров вече е девети в света

Снимка: БТА

Той има актив от 3 540 точки

Най-успешният български тенисист в историята Григор Димитров се завърна днес официално в топ 10 на световната ранглиста след пауза от 260 седмици.

Той изкачи три места и вече е девети с актив от 3 540 точки благодарение на 20-ия финал на единично в кариерата си в АТР, който изигра снощи на Мастърс 1000 турнира в Маями.

Припомняме, че Григор Димитров отстъпи на финала на Мастърс 1000 турнира в Маями, щата Флорида. Поставеният под №11 наш сънародник загуби от втория в схемата Яник Синер от Италия на „Хард рок стейдиъм“ с 3:6, 1:6 след 73 минути в двубой между най-успешните играчи за сезона, като и за двата това беше трети финал през 2024 година. Така Григор не успя да извоюва десетата си титла в своя финал номер 20 в АТР Тур, а съперникът му вдигна 13-и трофей в 16 изиграни финални срещи.

"Поздравление за Яник, не е лесно да се играе срещу тебе. Днес нямаше как да се противопоставя. Но най-накрая се справих добре в Маями и се наслаждавам на момента. Макар че не съмв победител, се чувствам като такъв заради подкрепата на зрителити. Благодаря на моя екип", каза Димитров при награждаването.

Със спечелените 650 точки Григор се изкачва до деветото място в световната ранглиста. Българинът получава и 585 хиляди долара от наградния фонд. 

По пътя до финала Димитров победи последователно Алехандро Табило, Яник Ханфман, Хубарт Хуркач, водача в схемата Карлос Алкарас и Александер Зверев.

Синер заслужи 1000 точки и 1,1 милиона долара и заема рекордното за него второ място.

В класацията Race to Тurin Димитров прелетя седем позиции и е вече шести със спечелените 1465 точки от началото на 2024 година. Както е известно, първите осем в класирането в края на сезона се класират за финалите на АТР в Торино. В тази ранглиста води шампионът от Маями Яник Синер с 3900 точки, а деветият Каспер Рууд е с 1025.

Следващият турнир, в който Григор е заявен, е Мастърс 1000 състезанието в Монте Карло на клей, което започва на 7 април. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK