Почина известният художник Ставри Калинов

Снимка: Infomreja.bg

Ставри Калинов е създал портрети на видни българи като Васил Левски, Джон Атанасов, Жул Паскин, Николай Гяуров

Напусна ни Ставри Калинов (1944-2023), една от най-популярните фигури в съвременното българско изкуство, съобщават от Министерство на културата.

През 2016 г. в изложбения център на СБХ на ул. „Шипка“ 6 в София именитият български художник Ставри Калинов бе удостоен с престижното почетно отличие на Министерството на културата - „Златен век” – звезда. Ставри Калинов получи високото отличие „Златен век” за големия си принос за развитието на българската култура. Тогава по този повод творецът, който се отличава с яркия си индивидуален почерк, представи пред ценителите на изкуството най-новите си произведения - скулптура, живопис, графика, стъкло и керамика.

Ставри Калинов е създал портрети на видни българи като Васил Левски, Джон Атанасов, Жул Паскин, Николай Гяуров. Създател е и на статуетки - награди за редица фестивали и конкурси. Негова е и скулптурата на ктиторите на Боянската църква, дарена на папа Йоан Павел Втори.

 Екипът на Министерството на културата изказва искрени съболезнования на семейството и близките на Ставри Калинов. Дълбок поклон!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK