„Кюстендилска пролет”: По-пищна и по-красива от всякога!

Снимки: Infomreja.bg

Тазгодишните пролетни празници ще бъдат разгърнати в дните от 16 до 24 март

Богата художествена програма, четири мащабни концерта на две различни, специално построени за празника сцени, участия на едни от най-популярните български групи и изпълнители и възобновяване на традицията за празнично шествие до лесопарк „Хисарлъка“ – така ще бъде отбелязано тазгодишното издание на „Кюстендилска пролет“.

Началото на пролетните празници в града ни ще бъде поставено на 16 март (събота), когато за 57-ма поредна година, ще бъде избрана Девойка „Кюстендилска пролет”. Изборът ще бъде съпроводен от впечатляващ спектакъл на площад „Велбъжд“, започващ точно в 19:00 ч., обяви на пресконференция кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов. Програмата за предстоящите тържества беше представена от инж. Атанасов, заместник-кметът по култура Кристиян Иванчов, председателят на ОбС – Кюстендил, Димитър Велинов и началникът на Отдел „Култура“ – Емуниела Дюлгерска.

Водещ на спектакъла ще бъде един от любимите образи от телевизионния екран и родния радиоефир – Димитър Павлов, а гостите на спектакъла ще имат възможността да се насладят на палитрата от красиви фолклорни изпълнения на пленителната Деси Добрева, както и на изпълненията на едни от най-популярните рап изпълнители сред младата аудитория в България – FYRE, който гостува заедно с DJ THEO.

„Кюстендилска пролет“ 2024 г. ще продължи с богата програма в дните до 24 март.

На 20 март в 17:30 ч. ХГ "Владимир Димитров – Майстора" ще бъде открита традиционната пролетна изложба „Кюстендилска пролет“ на кюстендилските художници.

На 21 март, когато Кюстендил отбелязва официалния си празник, празничната програма ще започне в 11:30 ч. на площад „Велбъжд“ с отслужване на молебен за здравето на кюстендилци и ще продължи с празнично шествие от центъра на града до лесопарк „Хисарлъка“ – любима традиция на кюстендилци, която ще бъде възобновена за пръв път след дългогодишна пауза.

Програмата на 21 март ще продължи на сцена „Базиликата“ в Хисарлъка с ритуал по предаването на символите на Кюстендил, а Девойка „Кюстендилска пролет“ 2024 г. ще отправи поздрав до всички кюстендилци.

Отбелязването на официалния празник на Кюстендил ще продължи с празнична програма с участието на любимата група на малки и големи –  „Тоника СВ“, обичаните от публиката „Виво Монтана“ и кюстендилският Фолклорен ансамбъл „Родолюбие“.

От 10:00 до 18:00 ч. на 21 март жителите и гостите на Кюстендил ще имат възможността да посетят цветно изложение „Кюстендилска пролет“ на площад „Велбъжд“, а в топлите часове на деня от 13:00 до 15:30 часа малките посетители на празника ще могат да се включат в кулинарна работилница за изработване на пролетни лакомства, заедно с преподаватели и ученици от Професионална гимназия по туризъм „Н. Й. Вапцаров“.

За малчуганите на Хисарлъка, Община Кюстендил е предвидила и пролетни арт-работилници в часовете от 11:00 до 16:00 ч., които ще бъдат разположени непосредствено до крепостната стена в лесопарка.

„На 22 март поставяме началото на „Пролетен уикенд в Кюстендил“. Акцент в петъчния ден ще бъде еко инициативата по залесяване на част от гората, заобикаляща Късноантичната и средновековна крепост „Хисарлъка“, а денят ще завърши със запомнящ се рок концерт на легендарната българска група „Фактор“!

23 март също ще бъде ден, наситен с множество събития – в 12:00 ч. на сцена „Базиликата“ в Хисарлъка по покана на Регионална библиотека „Ем. Попдимитров“ наш гост ще бъде журналистът Галя Щърбева, която ще представи своята книга „Да хванеш гората“.

След срещата с вдъхновяващия автор, жителите и гостите на Кюстендил ще имат възможността да се потопят в магията на спорта, а сцена „Базиликата“ ще бъде завладяна от открити тренировки, спортни прояви и демонстрации. Продължават и пролетните арт-работилници за малчуганите – от 11:00 до 16:00 ч. в лесопарк „Хисарлъка““, обяви още кметът инж. Атанасов.

В близост до града, на яз. "Дренов дол" от 8 ч. любителите на вълнуващи моменти на съревнование ще могат да вземат участие в Дружествено състезание по ловна стрелба – дисциплина „Скийт“ за купата на Община Кюстендил.

Съботният ден ще завърши със звезден концерт на Васил Найденов, който стартира на 23 март от 19 часа на площад „Велбъжд“.

24 март ще бъде неделя, посветена на семейството, времето сред природата и приключенските игри на открито. В 11:00 ч. започва "Пролетно семейно приключение в Хисарлъка” заедно с ОДК Кюстендил. Очакват ви много спортни игри, викторина за малки и големи и награди за най-малките участници в празника.

Събитията се организират от Община Кюстендил и се осъществяват с подкрепата на културните институти и редица организации и институции от град Кюстендил.

„Предстоящите събития от програмата на „Кюстендилска пролет“ 2024 г. несъмнено ще бъдат съпътствани с много вълнуващи емоции и усмивки.

Бъдете тук, за да посрещнем заедно пролетта – защото светът винаги е красив, когато се пробужда за нов живот, но никъде не е така нежен и пъстър както в Кюстендил“, призова още инж.  Атанасов.

От своя страна председателят на ОбС- Кюстендил, Димитър Велинов припомни решение на Общински съвет – Кюстендил от 2011 г., с което 21 март е обявен за празничен и неприсъствен ден. „Нашите съграждани трябва да бъдат освободени от работа и спокойно да се насладят на празника“, коментира още Велинов. За тази дата има и становище на МТИС, което се отнася до работодателите в частния сектор и ръководителите на държавните служители.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK