Дадоха 32 млн. лв. на общините за по-високи заплати на администрацията

Снимка: Infomreja.bg

Вижте още за какво МС отдели средства

Одобрени са 71,8 млн. лв. допълнителни средства по бюджетите на МОН, МК и на общините.

Със свое постановление правителството одобри допълнителни разходи/трансфери по бюджетите на Министерството на образованието и науката (МОН), Министерството на културата (МК) и на общините в размер на 71,8 млн. лв.

От тях 16,645 млн. лв. са за увеличение на заплатите на помощник-възпитателите, като 16,631 млн. лв. се предоставят по бюджетите на общините и 0,014 млн. лв. по бюджетите на МОН и на МК.

За музеите, галериите, библиотеките и читалищата, финансирани по стандарти за делегирани от държавата дейности, в т.ч. и за Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала", са одобрени 23,1 млн. лв., от които 18,4 млн. лв. се предоставят по бюджетите на общините и 4,8 млн. лв. по бюджета на Министерството на културата.

По бюджетите на общините се предоставят също и 32 млн. лв. за увеличение на възнагражденията на персонала в общинската администрация.

Министерският съвет одобри и допълнителен капиталов трансфер на „БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД в размер на близо 32 млн. лева. Средствата са за доставка на 76 модернизирани пътнически вагона.

С новия подвижен състав ще се осигури ефективното изпълнение на графика за движение на влаковете и ще се минимизират закъсненията, породени от недостиг на влакове. Ще бъде предоставено и много по-комфортно и безопасно пътуване на пътниците.

Мерките са в изпълнение на Програмата за управление на Република България юни 2023 г. - декември 2024 г., раздел „Транспорт и съобщения“. Средствата ще бъдат осигурени за сметка на капиталовите разходи по централния бюджет за 2024 г., съобщават от Правителствената информационна служба.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK