Руски военен самолет с десетки на борда се разби край Украйна

Снимка: iStock

Всички на борда са загинали

Военнотранспортен самолет Ил-76 с над 70 души на борда се разби в Белгородска област, потвърди руското министерство на отбраната.

Това бе първоначално съобщено от редица медии и канали в "Телеграм", малко след като губернаторът на намиращата се до Украйна област Вячеслав Гладков съобщи за тежко "произшествие". Според първата информация на борда са били 63-ма души.

Министерството на отбраната потвърди информацията, но заяви, че на борда на Ил-76 са се намирали 65 пленени военнослужещи от украинската армия, превозвани към Белгородска област за обмен, 6 членове на екипажа на самолета и трима съпровождащи ги. Малко по-рано канал "112", свързан с РЕН ТВ, съобщи, че всички на борда са загинали.

Украинските медии вече посочват Киев

Самолетът е предназначен за въздушен десант, превоз на войски, бойна техника (включително средни танкове, т.е. с тегло до 30 тона), доставки на спешни товари, превоз на ранени и болни, според сайта на Министерството на отбраната.

Украинските военни смятат, че самолетът е пренасял ракети С-300, с които Русия обстрелва Харков, недалеч от Белгородска област. Харков е подложен на масиран обстрел в последното денонощие и половина.

"Украинская правда" се позовава на източници в Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна, според които свалянето на самолета е тъкмо дело на Киев. Същата информация идва от източници на РБК-Украйна.

Час преди новината за падането на самолета, в Белгород бяха задействани предупреждения за ракетна опасност, а жителите бяха призовани да се укрият на сигурни места, далеч от прозорци.

"Това е достатъчно нова, прясна информация. Незабавно ще се оправим с нея", каза прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Падането на самолета, според обясненията на Гладков, е в Корочанския район на Белгородска област, едва на няколко десетки километра от границата с Украйна. /dnevnik.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK