Съобщение от банка за предварително одобрена сума за Черния петък стресна потребител

Снимка: Ние, потребителите

Съобщението гласи: „Пазарувай уверено този Черен петък с предварително одобрена за теб сума. Заяви тук“

„Покрай тазгодишните кампании за Черния петък вече имаме сигнал, свързан със съобщение от банка. То гласи: „Пазарувай уверено този Черен петък с предварително одобрена за теб сума. Заяви тук. И е посочена връзка, която да се последва.“, съобщи пред БНР основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.

Тя разказа, че това съобщение е модификация на подобно послание, което преди време същата финансова институция е изпращала до своите клиенти под формата на SMS-и и в онлайн банкирането.

„По този повод тогава се обърнах към омбудсмана с молба екипът и да разгледа казуса и в случай че прецени за уместно, да изпрати препоръки към банката за коригиране на съобщението така, че то да не буди притеснения у потребителите, че вече имат кредит на свое име. Проф. Ковачева потвърди, че предоставените от „Ние, потребителите“ кратки съобщения действително могат да оставят у клиентите впечатление за вече отпуснат им кредит и изпрати до банката препоръка за прецизиране на текста по начин, който да не буди притеснения у потребителите и ясно изразява, че става въпрос за направена от банката оферта.

Руменова препоръча при получаване на съобщение за предварително одобрена сума хората да не бързат да се притесняват, а при неяснота спокойно да се свържат с банката и да уточнят какво точно се случва.

Тя предупреди, че по време на кампаниите за Черния петък, както и за Коледа и Нова година, се появяват сайтове с цел извършване на измами, поради което хората трябва да бъдат внимателни кой какви данни изисква от тях и в никакъв случай да не въвеждат финансова информация в онлайн платформи. Ако решат да се възползват от предложения за кредити, подробно да проучат условията за отпускането на заема и колко ще им струва.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK