Световни лидери осъдиха агресията на Иран

Снимка: ЕПА

В събота вечерта Иран заяви, че е изстрелял ракети и дронове към Израел

Редица световни лидери осъдиха нападението на Иран срещу Израел.

Европейският съюз осъжда иранските удари по Израел и ги смята за безпрецедентна ескалация на напрежението в региона, заяви ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел.

"ЕС категорично осъжда неприемливото нападение на Иран срещу Израел. Това е безпрецедентна ескалация и сериозна заплаха за регионалната сигурност", написа той в социалните мрежи.

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел на свой ред заяви, че трябва да се направи всичко възможно, за да се предотврати ескалацията на напрежението.

"Трябва да се направи всичко, за да се предотврати по-нататъшна ескалация на напрежението в региона.

Трябва да се избегнат по-нататъшни кръвопролития. Ще продължим да следим отблизо ситуацията заедно с нашите партньори", заяви той в съобщението си в социалните мрежи.

Френският външен министър Стефан Сежурне заяви, че "предприемайки такова безпрецедентно действие, Иран е преминал нов праг по отношение на дестабилизиращите си действия и рискува потенциална военна ескалация".

Германският министър на външните работи Аналена Баербок написа в X, че Германия осъжда "по най-категоричен начин продължаващата атака, която може да потопи целия регион в хаос.

"Иран и неговите пълномощници трябва незабавно да я прекратят", написа Баербок. "Предлагаме на Израел пълната си солидарност в този момент."

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо заяви, че страната му "недвусмислено осъжда въздушните атаки на Иран срещу Израел".

"Ние сме с Израел. След като подкрепи бруталната атака на Хамас на 7 октомври, последните действия на иранския режим ще дестабилизират допълнително региона и ще затруднят постигането на траен мир", се казва в изявлението на Трюдо.

"Подкрепяме правото на Израел да защитава себе си и своя народ от тези атаки", завърши канадският премиер.

В събота вечерта Иран заяви, че е изстрелял ракети и дронове към Израел в отговор на въздушния удар по иранското консулство в Дамаск. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK