Израел почита паметта на шестте милиона евреи - жертва на Холокоста

Израелци в Йерусалим запазиха днес двуминутно мълчание, докато сирените виеха в памет на жертвите на Холокоста. Снимка: АП

Честванията започнаха снощи пред мемориала на Холокоста Яд Вашем в Йерусалим

Животът в Израел замря днес в двуминутно мълчание в памет на шестте милиона евреи, станали жертва на Холокоста, предаде Асошиейтед прес.

Докато сирените виеха в памет на загиналите, превозните средства по улици и магистрали спряха, а пешеходците стояха смирено с наведени глави. Така те почетоха паметта на онези, които са били системно избивани от нацистка Германия и нейните поддръжници по време на Втората световна война, отбелязва агенцията.

Денят се отбелязва с възпоменателни церемонии в училищата и общностни центрове. Ресторантите и кафенетата са затворени, а телевизионните канали и радиостанциите излъчват програми, посветени на Холокоста.

Една трета от евреите в света са станали жертва на Холокоста, а след края на войната стотици хиляди от оцелелите търсят убежище в Израел – еврейската държава, създадена през 1948 г., посочва АП.

Официалните чествания започнаха снощи с церемония пред мемориала на Холокоста Яд Вашем в Йерусалим, по време на която шестима оцелели, сред които и оцелял от въстанието във Варшавското гето, запалиха факли в памет на шестте милиона загинали.

Президентът на Израел призова за единство на нацията след продължилите с месеци протести срещу съдебната реформа на премиера Бенямин Нетаняху, която разедини страната, припомня АП. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK