Министрите на миграцията на ЕС търсят решение на мигрантския наплив

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Италия и Германия се притесняват от увеличената имиграция

Министрите на миграцията на Европейския съюз се срещат в Брюксел в четвъртък, за да обсъдят как да се справят с мигрантите, пристигащи по море, тъй като Италия и Германия се притесняват от увеличената имиграция, като Берлин стартира граничен контрол в зоната за свободно пътуване в Европа, предава Ройтерс.

Министрите ще се опитат отново да съгласуват отдавна блокиран механизъм за разпределяне на търсещите убежище, които достигат до Европа извън редовните гранични пунктове, и ще обсъдят дали 27-членният блок трябва да търси сделка с Египет, за да попречи на повече хора да достигнат южните брегове на Средиземноморието.

Критици казаха, че скорошно подобно споразумение с Тунис не отговаря на правата на човека, но се очакват още такива потенциални сделки, тъй като Рим бие тревога за пристигащите на остров Лампедуза, които са много повече от тези през 2022 г., когато италианският премиер Джорджия Мелони спечели националните избори с антиимигрантски обещания.

"Има много вълнения в (преките) съседи на Европа", каза високопоставен дипломат от ЕС. "Що се отнася до това дали трябва, или не трябва да имаме повече подобни споразумения, отговорът най-вероятно ще бъде "да" от мнозинството около масата.

Фокусът е върху Германия и дали министърът на вътрешните работи Нанси Фейзер ще донесе коалиционно споразумение в Брюксел, което ще позволи на Берлин да подкрепи така наречения "кризисен механизъм" за разпределяне на бежанци и мигранти в блока, за да се избегне претоварването на Италия и други страни на първа линия.

В сряда Фейзер обяви започването на гранични проверки със съседните страни Полша и Чехия, след като Германия отчете почти 80% ръст на молбите за убежище тази година, което предизвиква опасения за лявоцентристката управляваща коалиция, изправена пред предизвикателство от крайната десница на местните избори в Бавария следващия месец.

Възобновяването на граничните проверки в Шенгенската зона подчертава трудностите при справянето с нелегалната миграция.

ЕС настоява за по-строги антиимиграционни политики, откакто повече от един милион души достигнаха южните му брегове през 2015 г., като тогава това изненада блока, и претовариха капацитета за сигурност и приемане в много страни, включително в Италия. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK