Менят остарялата ВиК в Благоевград, две години градът ще бъде разкопан

Снимка: Infomreja.bg

Мащабни проекти за мащабни средства се случват в общината

В следващите две години Благоевград ще бъде разкопан, а голяма част от ВиК системата – подновена. Редом с ремонта на канализацията – логично, ще бъдат напълно обновени улици в центъра.

За това предупреди още преди време кметът, който каза „градът ще бъдат доволно разкопан следващите 4 години“, а поводът за тази фраза бяха парите по ПВУ, които потекоха към общините за различи инфраструктурни проекти.

Очаква се на 15 април да стартира подмяната на ВиК на 4 улици между джамията и площад „Македония“, сред тях „Аргир Манасиев“, „Иван Вазов“, „Свети Иван Рилски“.

До 15 септември те трябва да бъдат завършени, ако четирите фирми – изпълнители на проектите се синхронизират, тъй като строителите не могат да започнат работа едновременно и на 4-е обекта.

Методи Байкушев обясни, че всъщност ремонтът изисква поредност, която да бъде представително планувана и осъществена. Също така – докато тече ремонтът, ще бъде затворен напълно и трасето за преминаване на линия две на градския транспорт за някакъв период.

Още 25 улици ще имат ново ВиК през 2024 и 2025 година.

Очаква се от 1 юли пък да започне подмяната на бул. „Джеймс Баучер“ като там финансирането ще бъде осигурено от Общината.

И още…

Прословутата улица „Елин Пелин“ в т. нар Китайски квартал на метри от центъра, ще придобие цивилизован вид след 3-годишна сага през май.

Тогава се предвижда да започнат строителните дейности след като улицата и предишните изпълнители на проекта преминаха през спечелване на обществената поръчка, покачване на цените, индексация, прекратяване на договора, пускане на нова обществена поръчка за инженеринг.

Темата за остарялата ВиК система и крайната нужда от подмяна бе коментирана и в предни мандати на кметовете, както и повреме на предизборната кампания.

ПОВЕЧЕ ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО:

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK