"Трети март" като бензин в огъня между "Дондуков" 1 и 2

Колаж, илюстрация: Infomreja.bg

Тази сутрин коментари направиха Димитър Стоянов, Борисов и Денков

Не е наясно дали ще има партия „Трети март“ и ако възникне такава дали ще бъде президентска, или не.

Това коментира в „Тази сутрин“ Димитър Стоянов, секретар по сигурност и отбрана на президента.

Според него въпросът дали Весела Лечева, Крум Зарков и бившите социални министри ще бъдат лицата на такава алтернатива – трябва да бъде отправен към тях.

„Все още не виждам такъв проект на хоризонта, може би трябва да го дискутираме, след като се появи“, заяви Димитър Стоянов и допълни, че досега проруски партии не е виждал в България.

“Ако има такъв проект, в неговите рамки ще се реши дали да работи с Делян Пеевски, а няма Делян Пеевски да решава ще работи с такъв проект“, посочи още той.

„Ако трябва да интерпретирам думите на госпожа Йотова, бих казал следното – да, предложение към Румен Радев имаше и тя дойде по време на самия запис. Офератата, която отправиха към президента, е да бъде английска кралица – да му бъдат орязани крилата и да му бъдат отнети всички привилегии, включително и за назначаване на хора в службите. Ако погледнете записа, това е програмата за управление на сегашното правителство, на сегашната сглобка. Ще видите в него, че Бойко Борисов е изпран, че Конституцията вече е променена. Покана към президента Румен Радев няма – това, което казах, е в шеговит тон. Той категорично изрази своя вот на недоверие по време на връчване на мандата в резултат на този запис“, коментира Димитър Стоянов.

Скандален запис от заседание на "Демократична България" с участие на "Продължаваме промяната" беше оповестен в общественото пространство през юли 2022 г.

"Записът е красноречив - чудесна оферта, отправена към президентската институция", заяви Стоянов.

Той попита къде са плащанията по Плана за възстановяване и устойчивост и допълни, че ги няма, защото правителството не е свършило работата си.

"Делян Пеевски излага своите тези - единствено и само за да защити своите коалицииони партньори. Отляво на Кирил Петков стои Бойко Борисов, арестуван от Кирил Петков за корупция, отдясно - Пеевски, който е обвинен от сами Петков за корупционер", коментира Димитър Стоянов. 

Според него Бойко Борисов може да каже къде води Пътят на Копринката.

"Ще имаме сериозни разговори, много от министрите са се превърнали в партийни секретари". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента, цитиран от националните медии.

"Помня, когато се скриха от срещите, на които трябваше да се вземат решения - за реакторите, за оръжията за Украйна... Просто се скриха", заяви Борисов. 

"Тече пропаганда, която няма да се отрази добре на ротацията", каза още лидерът на ГЕРБ.

Ако има партиен проект „Движение Трите март”, той трябва да е отделен. Това заяви премиерът Николай Денков от Брюксел, където е за ключова среща на държавите от ЕС.

„България е парламентарна република, всяко едно легитимно партийно представителство би трябвало да бъде обогатяване на демокрацията. В този смисъл трябва да приветстваме всяка демократична форма. Би ме притеснило, ако се окаже, че е партия, която се оглавява буквално или недиректно от Президентството. Това е нарушение на Конституцията. Ако има партиен проект, трябва да е отделен от Президентството. Това трябва да следим по-внимателно”, заяви Денков.

Що се отнася до това предлагано ли е на президента да бъде част от „сглобката”, за което говори вицепрезидентът Илияна Йотова, Денков категорично го отхвърли.

„Никога по никакъв начин и по никакъв повод от страна на ПП и ДБ не е отправяно такова предложение.След като Борисов заяви вчера, че и от тяхна страна не е представяно, това означава, че някой си е измислил конкретният сюжет, за да можем сега да си задаваме подобни въпроси”, каза Денков.

За обвиненията на Делян Пеевски за „потоци пари към президентството”, Денков каза, че на този въпрос трябва да отговорят службите.

„Тези въпроси трябва да бъдат зададени към разследващите служби. Аз такива доклади не съм получил. Но съм ви казвал и за „слепите петна” – едното е корупцията. И аз задавам въпроси”, каза Денков пред БНТ.

Прави впечатление,  че президентството се е превърнало в централа на партия. Хубаво е да смениме табелата, защото  няма смисъл вече да пише президентство. На тебелката трябва да пише политическа партия „Трети март“.

Така председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски отправи предизвикателство към всички представители на президента, които се опитват да отклонят темата за политическия му проект.

Видяхме политическите секретари по студиата да си рекламират проекта. Радвам се, че успях да извадя президента от комфорта на столчето му и си призна, че ще става политически лидер. Време е да си регистрира партията, евроизборите идват. Днес Димитър Стоянов каза „Не може да ни казва Пеевски с кой ще работим и с кой няма.“ Слушайте интервюто. Те признаха партията си. Партията на това лице се казва „Трети март“. Да става от столчето си, да започва да работи на терен, настоя Делян Пеевски.

Но е недопустимо  да използва президентската институция за офис на партията си. Да излиза от тази сграда, да си наеме офис и да започне да работи бързо на терена, категоричен бе Делян Пеевски.

Илияна Йотова няма да я коментирам, но другото лице да става от столчето и да си намира офис и да започне да работи, настоя той.

И за министрите, които са се превърнали в партийни секретари Пеевски коментира, че това е много погрешно. Вижте кои са тръгнали из страна и не се срещат с гражданите, а ходят с партийни функционери. Тези министри са министри на България, трябва да си вършат работата за държавата и за българските граждани. Да работят за хората, не да ходят по мероприятия като партийни активисти.

Председателят на ПГ на ДПС каза, че оценката за работата на министрите ще коментира след като Денков и Габриел представят резултатите, иначе ДПС има своите наблюдения за всяко министерство през комисиите. Като дойде времето ще кажем за кой какво мислим, каза Пеевски.

Политиците нямаме работа да определяме дейността на регулаторите. Смятам, че е недопустимо да се бутаме там, коментира Пеевски въпрос за КЗК. Той уточни, че за всички регулатори са започнали начални разговори, защото има много изтекли мандати, но нищо не е толкова спешно, че да изисква незабавно решение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK