Папа Франциск призова за хуманитарни коридори в Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Той отново призова за освобождаването на заложниците, държани от ислямистката групировка "Хамас"

Папа Франциск призова за хуманитарни коридори, които да помогнат на обсадените палестинци в Ивицата Газа да се евакуират. Той отново призова за освобождаването на заложниците, държани от ислямистката групировка "Хамас":

"Продължавам да следя с много болка какво се случва в Израел и Палестина. Подновявам призива си за освобождаване на заложниците и настойчиво моля децата, болните, възрастните хора, жените и всички цивилни да не стават жертва на конфликта! Призовавам за спазване на хуманитарното право, особено в Газа, където има спешна нужда да се гарантират хуманитарни коридори и да се спаси цялото население".

Папа Франциск говори в момент, когато Израел подготвя войските си за сухопътно нападение в отговор на безпрецедентното нападение от ислямисткото движение "Хамас".

В петък Ватиканът предложи да посредничи в конфликта. Кардинал Пиетро Паролин, държавен секретар на Ватикана, заяви, че нападението на "Хамас" срещу израелски граждани е "нечовешко".

По отношение на израелския отговор и на широко очакваната сухопътна операция, Паролин заяви, че "тези, които са нападнати, имат право да се защитават, но дори и при законната защита трябва да се спазва пропорционалност." /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//