Бурни протести срещу Франция разтърсиха Нова Каледония

Еманюел Макрон Снимка: БТА

Поводът за протеста е конституционна поправка

Привърженици за независимост на френското отвъдморско владение Нова Каледония протестираха, като техните протести прераснаха в сблъсъци със силите на реда, предаде ДПА.

Сепаратистите са разгневени от планирана от френското правителство конституционна поправка, според която хиляди френски гласоподаватели в отвъдморската островна територия ще имат право на глас, и съответно на по-силно политическо влияние.

Това доведе до демонстрации и сблъсъци с полицията, предимно в покрайнините на столицата Нумеа, съобщи местната обществена телевизия. Няколко магазина и автомобили са били подпалени от вчера до сега, а в социалните мрежи очевидци съобщават за грабежи и арести. През идните дни училищата и обществените институции ще останат затворени.

Френският главен комисар Луи дьо Франк съобщи, че няколко полицейски служители са ранени и че е поискал подкрепления от Париж за опазване на обществения ред.

Нова Каледония е важна за Франция, тъй като е използвана за стратегическа военна база и има запасите от никел. Жителите гласуваха в полза на оставането си към Франция на три референдума – през 2018 г., 2020 г. и 2021 г., като движението за независимост бойкотира последния от тях и заяви, че не признава резултатите.

Разговорите за нов статут на отвъдморската територия бяха възобновени миналата година. През юли френският президент Еманюел Макрон пътува до Нумеа и в реч оповести конституционна реформа, специално предназначена за Нова Каледония.

В центъра на протестите е планът да се даде право на глас на около 25 000 гласоподаватели от френски произход, които са живели за постоянно на острова за поне 10 години. До този момент гласовете на всички жители, които не са пребивавали на островното владение преди 1998 г., са били „замразени“.

Територията има население от около 270 000 души и придобива широка автономия с подписването на Споразумението от Нумеа през 1998 г. Париж се надява в идните месеци да сключи ново споразумение. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//