Местните избори в Турция приключиха

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Имащите право на глас са 61,44 млн.

Гласуването в 32-те източни провинции започна в 7:00 ч. местно време и приключи в 16:00 ч. Избирателните секции в останалите провинции започнаха в 8:00 ч. и приключиха в 17:00 ч. Започна броенете на гласовете, обобщава в. "Сабах".

Сред 61,44 млн. избиратели с право на глас 1,03 млн. млади хора гласуваха за първи път. В цялата страна бяха раздадени общо 206 000 урни с бюлетини, които дадоха път на кандидатите от 34 политически партии.

На изборите ще бъдат избрани кметове на 81 провинции, 973 района и 390 града, както и над 50 000 мухтари (местни лидери). Освен това гласоподавателите ще могат да избират членове на провинциални и общински съвети.

Централаната избирателна комисия предварително определи реда на политическите партии в интегралната бюлетина. Въпреки че първоначално бяха допуснати 36 партии, в изборния пейзаж настъпиха промени с оттеглянето на две партии и преименуването на друга.

Партията на иновациите се отказа от участие в надпреварата, което намали броя на участващите партии на 35. Освен това партията "Велика Турция" се трансформира в партия "Окак", а Младата партия (МП) също обяви оттеглянето си.

Забележително отсъстваща от предстоящите избори е Партията за промяна в Турция (ППТ), която се сля с Републиканската народна партия (РНП) през юни под ръководството на настоящия депутат от РНП Мустафа Саръгюл.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) си осигури първото място в бюлетината, докато основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) се "приземи" на 18-та позиция, уточни в. "Хюриет".

Партньорът в управляващия алианс, Партията на националистическото движение (MHP), е на 31-во място, а Партията на народното равенство и демокрация (DEM) е на девето място.

В бюлетината Партията на доброто (İYİ) ще заеме втората позиция, а Партията на демокрацията и прогреса (DEVA) - 33-то място. Забележително е, че Партия "Фелисити" и Партия "Бъдеще" са определени съответно за 34-та и 16-та позиция.

Позициите очертават също така Партията на новото благоденствие (YRP) на осмо място, Работническата партия на Турция (TİP) на 32-ро място и Демократическата партия (DP) на 24-то място.

Новопоявилите се партии като Партията на анадолското единство (ABP) и Партията на светлата демокрация (ADP) отбелязват присъствието си в бюлетината.

Междувременно медиите са обект на забрана за публикуване на новини, прогнози и коментари относно изборите и техните резултати до 18:00 ч. в деня на изборите.

До 21:00 ч. е разрешено да се публикуват само новини, свързани с изборите, и комюникета, издадени от Централната избирателна комисия, въпреки че избирателният орган си запазва правото да коригира този срок, ако е необходимо. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK