Край на разрешителните за строеж на кооперации без гаражи в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Булевардите са задръстени от коли

Главният архитект на Община Благоевград няма да издава разрешителни за всеки „строителен мерак“, а така ще бъде облекчен и проблемът с паркирането в града.

Облекчен, а не решен, защото досега са строени жилищни сгради без прилежащи към тях паркоместа или подземни гаражи.

Гражданите трябва да изискват от строителите! Няма да допуснем да има улици, в които да няма асфалт. Общината не може да обслужи всеки строителен мерак. Една нова улица струва милиони.

Това заяви кметът Методи Байкушев във връзка с това, че доста сгради досега нямат подземни паркинги и това предизвиква проблема с паркирането.

Също така Байкушев коментира и темата за това, че в периферията на града изникват къщи, но изграждането на път до тях е невъзможно, затова както купувачите както на апартаменти, така и на къщи, трябва да обмислят имота и локацията, за която заплащат.

Според кмета в момента градът е разпръснат, затова оттук насетне няма да бъдат издавани разрешителни за строеж на кооперации, в който няма плануван подземен гараж.

Пример за един такъв квартал е така нареченият „Китайски“ при улица „Елин Пелин“. Намира се на 500 метра от Общината, но тъне в кал, поради неуредици на проекта и прекратяване на първата обществена поръчка.

В квартала има построени 7 сгради като само една от тях има изграден подземен гараж, включен в цената на имота.

Всички останали кооперации са без мазета и гаражи, а населяващите ги, имат право да паркират на около 400-метрова улица.

Това буквално предизвиква хаос всеки ден, тъй като много други пътуващи паркират в квартала, за да обслужат задачите си в централната градска част.

Темата с паркирането е засягана неведнъж от предните кметски кабинети.

А сега отново на дневен ред в предложения план за развитие на общината стои изграждането на триетажен паркинг при „Кончето“ на улица „Скаптопара“ при наказателния общински паркинг, както и при болница „Пулс“.

В двора на бившата гимназия на ул. „Иван Михайлов“ бе изграден паркинг, който създава удобство за жителите на квартал „Запад“ и „Освобождение“.

Ръководството бори задръстването на центъра с коли и като повиши таксата за синя зона.

А поради увеличаването на цената за пробег на такситата, все повече използват градския транспорт.

Автобусите пък са затруднявани от паркиралите на спирките коли, които са контролирани от КАТ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK