Албин Курти: Напрежението в Косово се създава от сръбския президент Александър Вучич

Албин Курти, премиер на Косово Снимка: Фейсбук

Според него Вучич е притеснен заради интеграцията на сърбите в Косово

Косовският премиер Албин Курти заяви, че напрежението в Косово се създава от сръбския президент Александър Вучич, съобщи вестник „Коха диторе“. Курти каза това в подкаста „Останалото е политика“ (Rest is Politics) с Алистър Кембъл и Рори Стюарт, като подчерта, че успехите на Косово в интеграцията на косовските сърби притесняват Белград, заради което той увеличава напрежението в страната.

„Цялото напрежение, което имаме в Косово, е заради автократа в Белград. Той е нервен и паникьосан, защото сърбите в Косово искат да се интегрират, защото виждат как могат да се възползват от интеграцията. И тук не става въпрос за 40 процента, нито за 14 процента, а за около 4 процента от населението. През 90-те години (сърбите в Косово) бяха 10 процента. Но повечето от тях заминаха, по-голямата част – с полицията и армията (на Сърбия) през лятото на 1999 г. Аз съм министър-председател и на сърбите. Сърбите имат 10 запазени места в парламента, сръбският език е официален на всички нива на администрацията в Косово. Заместник-омбудсманът (на Косово) е сърбин (...) Този успех увеличава напрежението, породено от Белград, който е много притеснен, че успяваме в интеграцията на сърбите“, каза Курти.

Курти каза още, че с действията си на терен Сърбия се стреми да раздели Косово, да анексира северната част на страната.

В подкаста Курти говори за различни теми, сред които и критиките, които получава от международните съюзници на Косово, както и за периода, в който е политически затворник. Относно критиките, които получи от САЩ и Европейския съюз заради въпроса с динара, Курти каза, че те са „добре дошли“.

От 1 февруари влезе в сила решение на Централната банка на Косово (ЦБК), което предвижда еврото да бъде единствената валута за разплащания в брой. Това засили притесненията на местната сръбска общност, която получава сръбски заплати и пенсии в динари и ги използва за покупки и разплащания в Косово.

Косово прие за официална валута еврото през 2002 година, макар да не е член на еврозоната.

Европейският съюз и САЩ критикуваха решението за динара, като заявиха, че то е взето без предварителни консултации и без да бъде взето предвид негативното му въздействие върху сръбската общност в Косово.

Съединените щати поискаха от Косово да отложи изпълнението на решението на Централната банка. Властите в Косово казаха, че решението на ЦБK ще бъде приложено чрез облекчен преходен период, не по-дълъг от три месеца, докато премиерът Албин Курти заяви, че то няма да бъде отменено.

„Критиките са нещо здравословно. Няма напредък без критики. Може да не сме на едно мнение, но САЩ, ЕС и Великобритания са наши съюзници, приятели и партньори. Това не означава, че нашето сътрудничество е еднопосочна улица. Трябва да се слушаме един-друг и в този смисъл вярвам, че трябва да защитавам Косово, трябва да го представям по-добре и от съюзниците ни. Нямаше да бъда премиер, ако Косово не беше република, която не е само частично призната, а е призната от 117 страни по света, от 22 от общо 27 членки на ЕС и от 26 от общо 30 страни членки на НАТО“, заяви косовският премиер.

Белград и косовските сърби приемат Косово като част от Сърбия и не признават обявената през 2008 година независимост на някогашната сръбска област. Двете страни водят диалог за нормализиране на отношенията си под егидата на ЕС. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK