Кьовеши пристига у нас, протестите пред Съдебната палата продължават

Визитата ще се случи и на фона на протестите в центъра на столицата и заявката за ежедневна блокада на Съдебната палата

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши ще пристигне в България в четвъртък, 10 юни. Тя ще е у нас на двудневно посещение, предаде репортер на БГНЕС.

Подробната програма на срещите на Кьовеши в София на този епат не е известна, но за визитата ѝ стана ясно веднага след официалния старт на Европейската прокуратура в Люксембург. Визитата ще се случи и на фона на протестите в центъра на столицата и заявката за ежедневна блокада на Съдебната палата, която да възпрепятства главния прокурор Иван Гешев да стигне до работното си място.

БГНЕС припомня, че Европейска прокуратура (ЕРРО) започна работа на 1 юни. Седалището на независимия орган е в Люксембург и неговата основна задача е да предприема мерки срещу неправомерното използване на евросредствата.

По време на церемонията по откриването Кьовеши определи старта на EPPO като "исторически момент" и заяви, че целта им е икономическата и финансовата престъпност, определяйки ги като "най-честата заплаха за всяко демократично общество".

Европейската прокуратура ще наблюдава и прилагането на Плана за възстановяване на Европа NextGenerationEU, за да гарантира, че средствата - 750 милиарда евро под формата на заеми и безвъзмездни средства, ще достигнат до икономика и гражданите на ЕС. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK