Митов не иска да е служебен външен министър, Главчев няма план Б

Снимка: БГНЕС

Сега отговорността за МВнР е на държавния глава, той ще носи отговорност за министъра, заяви Митов.

Даниел Митов отказва предложението да стане външен служебен министър.

Искам да благодаря на Главчев за доверието, на Борисов, че подходи с разбиране към тази евентуална моя роля в служебния кабинет. Аз приех не защото за мен е самоцел да съм външен министър - бил съм външен министър. Приех, защото е важно в тази ситуация да имаме външнополитически курс, който да е проатлатнически, пронатовски, проевропейски. Затова съм приел.

В тази ситуация за мен е ясно, че не бива да се превръщам в ябълка на раздора или в каквато и да е фигура, която да разделя обществото или да пречи на институциите да си вършат работата.

Затова със сигурност - оттеглям своето одобрение за това да бъда външен министър и още веднъж ми се иска да подчертая факта, че в тази ситуация, при променена конституция, в която се търсят партийни баланси и в служебно правителство с представители на всички значими партии е ясно, че не е проблем политически и партийно оцветени хора да заемат подобни постове.

Разочарованието ми е от позицията на ПП-ДБ в случая. Вместо да подкрепят нашата номинация, те предпочетоха да влязат в логиката на президента Радев и да подкрепят неговата позиция. Така че мога да успокоя Радев - както бяха с него при неговото преизбиране, така сега спокойно можем да му кажем: "Спокойно г-н Радев, ПП-ДБ са с вас, коментира Митов.

Никакви очаквания нямам от срещата на президента с Главчев, даже не знаех за нея. Те носят цялата отговорност, ако изберат друг, освен Митов, за външен министър, заяви по-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

Нямам план Б. Това каза в парламента служебният премиер Димитър Главчев след отказа на Митов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//