Христо Колев, Благоевград: ЛЕВИЦАТА сме единствената алтернатива на статуквото

Снимка: Х. Колев/ Левицата

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

Интервю с Христо Колев, водач на листата на коалиция „ЛЕВИЦАТА“ в Първи многомандатен избирателен район – Благоевград за изборите за Народно събрание:

Г-н Колев, Вие сте млад човек с утвърдено име в професионалните среди. Кое Ви кара да бъдете граждански активен и защо левите политически идеи са Вашият избор?

Да, аз съм на 36 години. От дете спортувам, републикански шампион съм по таекуондо, но избрах професионално развитие извън спорта. Завърших право в Софийския университет  "Св. Климент Охридски", работих като юрисконсулт в една от големите компании в България, а в момента развивам собствен бизнес. С  политика се занимавам от осем години, като от 2020 година съм председател на Софийската организация на партия АБВ (Алтернатива за Българско Възраждане), част от коалицията „ЛЕВИЦАТА“. Аз вярвам, че България може да се развива по-добре, животът на българите да бъде по-справедлив и богат чрез труда на свободните хора, на тяхната  борба за икономически и духовен просперитет. Говоря и за друго ниво на качеството на управлението, за неговата откритост и ефективност. Аз се срещам с много българи на различна възраст и с различни професии, които имат същите стремежи и надежди. Откривам ги и във визията на ЛЕВИЦАТА за развитието на нашата страна, Европа и света.  Убеден съм, че коалиция  ЛЕВИЦАТА може да изпълни ролята на двигател и гарант по този нелек път.

Да, но в лявото пространство има и други политически партии и коалиции. Какво отличава ЛЕВИЦАТА от тях?

Така е, още няколко формации „озвучават“ лявото пространство. Но ние от ЛЕВИЦАТА сме свободни от икономически зависимости и нерегламентирани уговорки в подкрепа на корпоративни интереси. ЛЕВИЦАТА е за социална справедливост и равенството. Ние държим и работим за честни, открити, устойчиви и дългосрочни отношения на доверие и политическо представителство. Затова, за разлика от многобройните политически проекти, които преминават като комети през политическия небосклон и изгарят бързо, целите и мисията на ЛЕВИЦИТА се простират отвъд конкретните избори и постове. Нашият глас може невинаги да е най-силен, но се стремим гласът на ЛЕВИЦАТА да е разбираем и убедителен. А когато човек е сигурен в онова, което прави и казва, не е нужно да е креслив или да търси лъскава опаковка.

Очертайте социалните ангажименти на ЛЕВИЦАТА, дайте повече информация за  тях.

Опазването на живота и здравето на хората, тяхното добруване е голямата ни грижа. Разбира се запазването на работните места, на доходите и тяхното нарастване в условията на модерно и ускорено икономическо развитие. Известно е, че цената на труда в България  продължава да е една от най-ниските в Европа. Вярно е че, производителността на труда у нас също е по-ниска от тази в ЕС, но докато производителността е с около 2 пъти по-ниска, то цената на труда е средно с около 4 пъти по-ниска. Работещият българин не бива да е беден, той заслужава достойно заплащане за своя труд. Високите трудови доходи, съчетани с въвеждането на прогресивно подоходно облагане, ще осигурят и по-добър стандарт на живота на трудещите се, ще осигурят ресурс за провеждане на ефективни политики във всички области: здравна, екологична, комунално-битова, спорт, култура, сигурност и др. Смятаме, че напълно постижимо е ежегодно пенсиите да нарастват с 5%  над инфлацията, което ще гарантира достоен живот и на пенсионерите. Всеки български гражданин  трябва да има достъп до качествени обществени услуги,  до качествена храна, да диша чист въздух, да пие чиста вода. Ние обичаме Родината си и ще се борим за нейния просперитет. А това става с много работа, професионализъм, отговорност, морал, безкомпромисна борбата с корупцията, нов тип политика и политици.

Бъдете още по-конкретен.  Кои според Вас са проектите, които могат да  дадат тласък на икономическото възраждане на Благоевградска област?

Ние в ЛЕВИЦАТА отстояваме разбирането, че икономическата свобода на бизнеса е безполезна без икономическата сигурност на гражданите и държавата. И конкретно за Благоевградска област: след унищожаване на индустрията в региона, сега трябва да се заемем със създаване на модерно промишлено производство, отново да изградим индустриалния гръбнак на икономиката, да създадем условия за работа и добър живот на хората, да задържим младите в родните им места  с модерни професии, с достойно заплащане, съвременна селищна среда и богат духовен живот. В тази посока има възможности за ползване на свежи ресурси от ЕС. Официалната статистика обаче сочи, че за 4 години България е усвоила едва 4% от полагащите ни се европейски пари. Което е ясен знак  за липса на воля и административна компетентност.

Селското стопанство и преработвателната промишленост в региона се нуждаят от сериозна подкрепа за провеждане на адекватна политика за реализация на продукцията, което да позволи разширяване на производството и качествени храни за населението. Освен това, считаме, че следва да бъдат гарантирани добри пътища и водоснабдяване на всяко населено място в областта. Ползването на минералната вода за развитие на балнеолечението и СПА туризма е изключителна възможност за региона. Стоим зад разбирането, че държавата  трябва да построи необходимата базова инфраструктура с публични средства. Културно - историческото наследство в областта е изключително богато, неговата социализация е задължителна и следва да се реализира с общите усилия на местните власти и държавата. Граничното разположение на областта позволява сериозно развитие на трансгранични бизнеси, свързани с логистика и спедиция.

И не на последно място, довършване изграждането на автомагистрала “Струма“.  Ние от ЛЕВИЦАТА сме готови да чуем всички аргументи, без да се подаваме на „зелен“ или друг рекет.

Подчертахте, че всеки български гражданин трябва да диша чист въздух, да пие чиста вода, да се храни с качествена храна. Това е част и от големия въпрос за опазване на околната среда, за ограничаване на климатичните промени ….

Да, длъжни сме да предадем на децата и внуците си чиста среда. Което изисква комплексна грижа за природните богатства с които България и в частност Благоевградска област са така щедро и изобилно надарени. ЛЕВИЦАТА е за преразглеждане на ангажиментите на България по европейската „Зелената сделка“, за да се гарантира, че те няма да са за сметка на хората; че ще плаща замърсителят и енергийният преход ще е справедлив. Освен това подкрепяме въвеждане на диференцирана такса смет според количеството на генерираните отпадъци, както и реализацията на инфраструктурни проекти, но в условията на щадящи природата решения. Както вече стана дума за нашата позиция за автомагистрала  „Струма“.  А преди месец Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди Швейцария по нашумяло дело за "бездействие по отношение на климата" с което каза, че смекчаването на изменението на климата е задължение в обхвата на правото на живот, уточни какви задължения имат държавите, посочи общи мерки и цели за намаляване на емисиите, които съответстват на националното и/или международното право.

Като юрист и гражданин, как оценявате съдебната реформа в нашата страна?

Съдебната система е призвана да осигури ефективност, бързина, безпристрастност. Това е гаранция за доверието в нея и така нужното усещане за справедливост в обществото. За такава съдебна система ЛЕВИЦАТА е готова да работи и аз - в лично качество като юрист. Необходима е сериозна ревизия на създадените безумия с реформата, която направиха сега управляващите. Ще спомена само част от посоките на нашите усилия: намаляване на съдебните такси; стимулиране на медиацията като форма за алтернативно решаване на спорове; въвеждане на срокове за обжалване на откази на прокуратурата за образуване на досъдебно производство.  И разбира се ефективен контрол върху работата на т. нар. „независими регулатори“, които упражняват правомощията си с усещането за безнаказаност и безконтролност.

Как виждате България на международната сцена, в този толкова сложен и тревожен свят?

Не бива да ограничаваме геополитическия си хоризонт до Европейския съюз и НАТО на които сме членове или до онова, което наричаме „евроатлантически ценности“. Защото Европейският съюз е значително променен спрямо идеите на неговите създатели. За жалост той все повече се превръща в елитарен съюз на богатите, в който на бедните и малките е отредена ролята  на „втора категория“ без право на движение в скоростната лента на развитието. Решенията в ЕС все повече се взимат при условията на непрозрачност, прибързаност и тотална липса на връзка с реалната действителност. Достатъчно е да припомним - зелената сделка, която деиндустриализара Европа; санкциите срещу Русия, чиято тежест носят хората; Истанбулската конвенция, която директно атакува устоите на европейско християнско разбиране за живота и семейството. За съжаление, тези решение все по-често се взимат под влиянието или с активното участие на фактори извън ЕС. ЛЕВИЦАТА е против по - нататъшното въвличане на България във войната в Украйна. Ние сме против всяка война и насилие, за мирно решаване на проблемите при спазване на  международното право.

Ние, от ЛЕВИЦАТА ще се борим България да заеме достойно мястото си на държава-членка и да черпи от преимуществата, които й дава това членство. Те са наше право, което трябва да отстояваме в интерес на хората. България трябва да спре да превръща членството си в ЕС в самоналожено ограничение. Това е въпрос не само на национално достойнство, но на патриотичен дълг и отговорност.

Защо хората да гласуват за ЛЕВИЦАТА?

Защото ЛЕВИЦАТА сме единствената алтернатива на статуквото и на досегашния порочен модел на управление.

Защото в листата на ЛЕВИЦАТА участваме свободни хора, които съчетаваме опит, експертиза и младежки хъс за работа.

Вярвам в точната  преценка и разума на хората.

Гласувайте на 9 юни !

Бюлетина 19!

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK

//