Решено: КПКОНПИ се разделя на две

Снимка: Infomreja.bg

Депутатите приеха на второ гласуване Законопроект за противодействие на корупцията

Депутатите приеха на второ гласуване Законопроект за противодействие на корупцията. Вносители са Десислава Атанасова и група народни представители. След приемането на законопроекта последваха бурни аплодисменти в пленарната зала на Партийния дом, съобщи news.bg.

С проектозакона досегашната КПКОНПИ се разделя на две - Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество и Комисия за противодействие на корупцията. Новата Комисия за противодействие на корупцията, която да разследва лица, заемащи високи публични длъжности, за корупционни престъпления, конфликт на интереси и несъвместимост на имуществото им с декларираните доходи. Кръгът на лица, обект на дейността на комисията, е широк - президент, депутати и евродепутати, министри, конституционни съдии, членове на регулаторни органи и други - та чак до ръководителите на БЧК и публичните възложители на обществени поръчки. Записа се новата комисия да е 3-членна с 6-годишен мандат, като всеки от членовете да я председателства за по 2 години, като редът на ротацията ще се определя чрез жребий.

В закона е записано още, че при всеки избор на ръководство на Комисията се сформира нарочна номинационна комисия от петима независими членове - по един член, предложен от Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерство на правосъдието, Омбудсмана на Република България и от Сметната палата. Номинационната комисия ще извършва оценка на професионалните и нравствени качествата на всеки един от кандидатите и ще изслушва концепциите им в открито заседание.

Според закона Комисията за противодействие на корупцията ще извършва действия по превенция, предотвратяване, разкриване и разследване на корупционни престъпления чрез събиране, анализиране и проверка на сведения при или по повод информация за прояви на корупция от лица, заемащи публични длъжности.

Освен това бе прието публикации в средствата за масово осведомяване да не се приемат за сигнали за корупция по високите етажи на властта. Всеки, който разполага с данни за корупция или за конфликт на интереси за лице, което заема публична длъжност, може да подаде сигнал до Комисията за противодействие на корупцията - лично или чрез адвокат.

Депутатите записаха окончателно и че сигнали могат да бъдат получавани и от всички канали за вътрешно или външно подаване по реда на Закона за защита на лицата, които подават сигнали или публично оповестяват информация за нарушения. Подаденият по надлежния ред сигнал ще е основание за извършване на проверка за наличието на данни за корупция или за конфликт на интереси. Проверката ще се извършва в 90-дневен срок от получаване на сигнала, като е предвидена възможност за удължаване на срока еднократно, но само с месец. Всеки, подал сигнал, ще трябва да бъде уведомен за резултатите от проверката и за решението.

Мнозинството гласува окончателно предвиденото в закона, при изпълнение на служебните си задължения органите на Комисията да може да използват физическа сила и помощни средства само когато това е абсолютно необходимо при условията и по реда на закона за МВР.

До избирането на състав на Комисията за противодействие на корупцията, заварените при влизането в сила на закона членове на КПКОНПИ изпълняват функциите на членове на съответните комисии, като след избора на нови членове продължават мандата си като членове на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Новият закон за противодействие на корупцията влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник" с изключение на направени промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които влизат в сила от 1 март 2024 година. 

Тримата членове на новата антикорупционна комисия ще бъдат избрани около Нова година. Това трябва да стане в тримесечен срок след обнародване на закона, което вероятно ще стане идната седмица. След това ще заработи и самата комисия.

Реформата на антикорупционната комисия е задължителна, за да може страната ни да изпълни условията по Плана за възстановяване и устойчивост. От управляващото мнозинство разчитат, че след промените България ще може да бъде приета и в Шенген. Очакванията са, че след реформата КПКОНПИ ще се бори много по-ефективно с корупцията по високите етажи на властта.

Трите партии, подкрепящи кабинета "Денков" обявиха този закон като част от консенсуса по законодателната програма на Народното събрание в следващите седмици. За приоритет това неведнъж беше обявено преди всичко от "Продължаваме промяната"Първо четене на текстовете мина през юни месец.

Представители и на трите политически сили, подкрепящи "сглобката" - ГЕРБ, ПП и ДПС, изразиха изключителна удовлетвореност от приетите промени в антикорупционния закон, отнели три пленарни дни.

Десислава Атанасова, ГЕРБ

"Днешният ден е увенчан с приемането на два закона по ПВУ, този, който бе забавен с повече от 2 години. Този законопроект е внесен от ГЕРБ/СДС, но видяхте, че в последните три дни работихме в добър диалог с колегите от ПП/ДБ и ДПС. Разписахме правила за функционирането на Комисията за борба с корупцията, тепърва предстои да разгледаме закона за комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Защото ангажиментът ни към ЕК беше този - разделяне на настоящата КПКОНПИ на две", заяви Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Към края на декември е реалистично новият орган да заработи, а още следващата седмица ГЕРБ ще внесе проектозакон за втората комисия, произхождаща от сегашната КПКОНПИ - а отнемане на имущество, добави Атанасова.

Делян Пеевски, ДПС

"Приехме най-добрия вариант на този закон, облекчена структура, трима членове на управлението, изключително независим директор с големи правомощия да може да сезира директно и двете прокуратури - и българската, и европейската, без да може някой да подбира сигналите", удовлетворение изказа и Делян Пеевски от ДПС.

Кирил Петков, ПП

Много успешен пленарен ден отчете на свой ред и съпредседателя на "Промяната" Кирил Петков, според когото приетият закон бил ключът на България към Шенген и еврозоната, 3% дефицит и истинска борба с корупцията.

"Този закон беше синхронизиран с Европейската комисия и беше основен критерий пред нашите колеги от Нидерландия, които искаха не само да бъде приет, а да бъде приет по начин, по който да работи. Всъщност днес показахме на европейските си партньори, че не слагаме просто закони, за да отметнем законодателство, а правим закони, които наистина имат шанс да направят институционално борбата с корупцията", подчерта Петков.

Бившият премиер на кратко засегна и темата с изгонването на трима руски духовници. "Това е сигнал, че българската държава оценява рисковете си и действа при първи сигнали, когато се вижда, че чужди интереси започват да влияят на нашия интерес."

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK