Дете се души, не го приемат в МБАЛ-Благоевград заради липса на педиатър

Миглена Минчева с дъщеря ѝ/ Фейсбук

За щастие лекарите от Дупница са направили всичко възможно и сега детето се възстановява

2-годишно дете от Благоевград е настанено в болницата в Дупница, не го приели в Детското отделение на родния му град.

Случаят е оповестен от родителя – Миглена Минчева, която споделя за случилото се във фейсбук групата „Забелязано в Благоевград“.

Кметът разговарял с директора на болницата, стана ясно от коментар под поста на разтревожения родител.

ИНФОМРЕЖА се свърза с Минчева, която заяви, че все още тя и детето ѝ са в дупнишката МБАЛ и на по-късен етап ще разговаря с наш репортер.

Майката споделя още, че лекарите от съседната община са споделили, че това не е първият случай, при който родители от Благоевград търсят спешна помощ и дори детското отделение е било препълнено преди седмица с деца от областния град.

Ето и разказа на Минчева*:

Искам да изкажа силното си разочарование и възмущение от Държавната болница на град Благоевград, или по-конкретно Детско отделение и липсата на педиатър в него.

На 30.03.24г в 04:00 ч., дъщеря ми, която е да 2 години получи бронхоспазъм и се задушаваше, при което ние посетихме Неотложния кабинет в поликлиниката, където детето беше прегледано и насочено за хоспитализация в Детско отделение. Най-напред с издадения от кабинета документ, трябваше да преминем през Спешното отделение на болницата. Там получихме информация, че не можем да бъдем приети в Детско отделение, тъй като няма педиатър, който да ни приеме. Лекарят в спешното, назначи на детето Урбазон, след което ни дадоха да попълним документи и ни изпратиха у дома! С дете, което не може да диша!

В 05:00ч мъжът ми отиде до Детско отделение, където след упорити опити от негова страна да се свърже с персонала, който работи там, той беше информиран, че: „Не можем да извикаме лекар.“. Имало на повикване такъв, но вероятно няма да дойде? И ВЕРОЯТНО ще има лекар след 07:00ч.

Та, аз питам какво да правя с дете, което се задушава до 07:00ч? Какво да правят и родителите на двумесечното бебе, което е било със същите симптоми като моята дъщеря, което отново е било отпратено у дома? И някой има ли представа какво изпитва родител в подобен момент, когато става въпрос за живота на детето му? В областен град като нашия е МЕКО КАЗАНО НЕДОПУСТИМО да няма кой да лекува децата ни, след като по закон в Детско отделение е нужно да има дежурен педиатър 24 часа в денонощието.

В 06:40ч бяхме в Детско отделние в Дупница, където за 30 минути бяхме приети, прегледани и хоспитализирани в отделението, където веднага започна лечението. Лекарите в болницата се възмущават колко често при тях пристигат деца от Благоевград. Предходната седмица отделнието е било пълно, ЦЯЛОТО. Тогава място за нас нямаше да има. Докато в Благоевград място имаше, но нямаше кой да ни настани.

Кой трябва да поеме отговорност в подобна ситуация? Къде са лекарите? И защо сме принудени да лекуваме децата си в други градове? Защо родителите не могат да бъдат спокойни, че ако имат проблем, без значение по кое време на денонощието, децата им ще бъдат прегледани и лекувани? Трябва да бъдат взети спешни мерки. Ако няма лекари, които искат да работят с деца – затворете отделението. Така поне родителите ще бъдат наясно, че трябва да търсят лекарска помощ на друго място, отколкото да обикалят кабинетите и спешните центрове с деца на ръце и да чуват един и същи отговор: „Няма лекар“.

Отговорът на Байкушев не закъсня и в неделната вечер той написа:

Вече се свързах с дамата и с директора на болницата и съм му предал за случая.

Безкрайно съжалявам и съчувствам за преживяното. Моите деца също често правят спазми и знам колко безпомощно се чувства човек в такива ситуации.

Мажоритарен собственик на болницата е държавата чрез министерство на здравеопазването.

Детско отделение (както и много други) беше оставено на произвола твърде дълго време от предишното ръководство. Отскоро има нов директор, който вече работи по слагане на ред, но знам, че не е лесно, защото наистина много трудно се привлича педиатър в държавна болница.

*Без редакторска намеса

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK