Новата сграда на Административния съд в Благоевград бе открита официално

Снимка: Infomreja.bg

С тъпани, народна музика и официални лица сградата е с прерязана лента

Официално бе прерязана лентата на новата сграда, в която се помещава Административният съд и Районната прокуратура в Благоевград.

Сред официалните лица бяха членове на Висшия съдебен съвет, заместник-министъра на правосъдието в служебния кабинет на Димитър Главчев – Георги Николов, съдии, прокурори, ръководители на институции и звена към тях.

Административен съд – Благоевград има вече 17-годишна история, през които години установи своята практика за качество, срочност и бързина на правосъдието. Резултати, които са постигнати с професионализъм, отговорност, последователност, приемственост и постоянство на работещите тук магистрати и съдебни служители. Резултати, постигнати през годините в неподходящи условия за работа, както за магистрати и служители, така и за адвокати и граждани - страни по дела. Новата сграда е резултат на дългогодишните и последователни усилия на ръководството на съда през всичките 17 години – съдия Василка Шаламанова, първият председател на Административен съд – Благоевград, съдия Мария Тодорова, по времето на чието председателство стартира и се изпълни в значителен обем процедурата по преустройство, ремонт и обзавеждане на сградата, съдия Марияна Мицева – заместник-председател на съда. Финалните и много специални дейности по обзавеждане, пренасяне и установяване на съда се случиха с ръководството на Стоянка Пишиева - Сахатчиева. Тя има заслугата и за създадения дух на уют и комфорт на работното място, както и за поддържане на установените през годините плодотворна среда и екипност.

След пет години и осем месеца работа по ремонт, преустройство на сградата и администриране на процедурата, Административен съд – Благоевград и Районна прокуратура – Благоевград установиха дейността си в нова модерна и функционална сграда. На партера са разположени службите за обслужване на граждани и адвокати – страни по дела, както и трите съдебни зали.

Благоевград е административен център на голям съдебен район и това бе доказано именно с уважението към съда и прокуратурата, които отдадоха: Боян Магдалинчев (ВСС), представителина ВСС и Висшия прокурорски съвет, Георги Чолваков – председател на ВАС, Мариника Чернева – зам.-председател на ВАС, Емилия Миткова – председател на първо отделение на ВАС, Йовка Дражева – председател на пето отделение на ВАС, Емилия Русинова – зам. административен ръководител и зам. Административен прокурор на Апелативна прокуратура – София, Емилия Стоянова – изпълняваща длъжността на административен ръководител на окръжен прокурор на Окръжен прокуратура – Благоевград, представители на административни съдилища в страната.

Гости на събитието бяха Неврокопския митрополит Серафим, кметът на Благоевград – Методи Байкушев, областният управител – Мария Димова, председателят на ОбС – Благоевград – Радослав Тасков, проф. д-р Николай Марин – ректор на ЮЗУ, Мария Георгиева – председател на Адвокатска колегия – Благоевград, представители на институциите, свързани със защитата на правовия ред и върховенството на закона в страната.

В 17-е си години на съществуване съдът се установи със своето качество, срочност и бързина, каза водещата на събитието и пиар на съда – Йона Маврева.

С изпълнение на сестрите от Банско, ученички в Националната хуманитарна гимназия – близначките Ивон и Ивана Малчови, започна самата церемония, последвани от прекрасно изпълнение от ембелмата на Благоевград – ансамбъл „Пирин“.

Стоянка Пишева, председател на АС заяви пред присъстващите:

С огромно удоволствие е да ви приветствам на откриването на сградата на Административен съд – Благоевград и Районна прокуратура – Благоевград. Административния съд - Благоевград, заедно с останалите 27 административни съдилища в страната, осъществява правораздавателна дейност от 1 март 2007 година. Началото беше трудно, но изпълнено с вълнение и ентусиазъм. Започнахме в две помещения, предоставени ни от Районен съд – Благоевград – един за съдии и един за съдебни служители. Там се образуваха първите дела, там се проведоха и първите насрочени съдебни заседания. През месец май на 2007 година дейността на съда се премести на етаж от многофункционална сграда, който ни беше предоставен от областния управител на област Благоевград. Административният съд заемаше помещения с обща площ 600 кв. м с обособени 2 съдебни зали. Предоставените помещения бяха крайно недостатъчни и неподходящи за нормалното функциониране на съда. Въпреки всички трудности и неудобства, с упорит труд и висок професионализъм, успяхме да спечелим общественото доверие, уважението на професионалната общност и да утвърдим авторитета на АС като отлично работеща институция, гарант за върховенството на закона. През 2020 година ВСС финансира процедурите и възложи строителството на новата сграда. На първи декември 2023 година, от главния архитект на Благоевград, бе издадено удостоверение за въвеждане на сградата в експлоатация. АС упражнява дейността си от 11 декември 2023 година в новата сграда. Съдът ползва партерния, първи и четири помещения на втория етаж, като административното обслужване и провеждането на съдебните заседания изцяло е организирано на партерния етаж. За постигнато, за това, че направиха днешния ден възможен, искам да благодаря от свое име и от името на всички съдии и съдебни служители...

Георги Чолаков, ВСС: Спомняйки си далечната година, когато ние започнахме като административни съдии, реално ние започнахме само с един печат и едно решение на ВСС. Ние започнахме изцяло на гола поляна да строим изцяло ново административно правосъдие. Нещо, което го нямаше до този момент в нашата съдебна система. Всички знаем как започнахме, в какви помещения бяхме и въпреки това устремът и почти пионерско дръзновение да покажем, че имаме място под слънцето, аз смятам, че поглеждайки назад, ние успяхме да докажем, че административното правосъдие, не само е необходимо, а то е задължително да бъде такова, каквото е – правосъдие, което защитава интересите на всички граждани и различни организации.

Боян Магдалинчев: Сградата на АС – Благоевград е една от поредните, които започнаха да се изграждат в страната в продължение на години, с акцент върху битовите условия на магистратурата в България. Вярно е, което каза г-н Чолаков, че голяма част от административните съдилища започнаха на гола поляна с по една - две стаи, с по едно - две помещения. Въпреки това те изпълняваха своите задължения – това, което закона им вменяваше. АС в Благоевград е може би едно от съдилищата, които малко по-късно трябваше да се снабди със своя собствена сграда. Разбира се никога нещата не се случват само със съдействието на една институция. В такива случаи работят съвестно всички, които трябва да участват в този процес – община, областен управител. Аз съм в течение на нещата от самото начало, тъй като съм в течение на създаването на системата на АС в страната още, когато започнаха 2007 година, след приемането на административно-процесуалния кодекс през 2006 година.

Борислав Ковачки: Днес празнуваме сбъдването на една дългогодишна мечта, която витаеше в пространството на Благоевград в продължение на 20 години – че АС и Районна прокуратура ще усвояват нова сграда. Благодарим, че тази мечта ни се сбъдна първо на Община Благоевград, за това, че предостави една стара, но сравнително добре запазена сграда да бъде реконструирана за нуждите на правосъдието. Получихме една мечтана сграда, която отговаря на всички съвременни изисквания – дигитализирана, екологична с много добри условия на работа, та дори и на почивка, когато можем да си позволим това. Пожелавам всички, които работим в нея да го правим така, че всички, които ще дойдат след нас да се ползват с обществено доверие.

Евгения Стоянова: Изключително щастлива съм да поздравя колективите на АС и РП с тази значима придобивка. Нова, модерна, представителна, функционална сграда, в която да изпълняват по най-добрия начин своите служебни задължения, без да са притеснени от битовите проблеми, които доста дълго време ги съпътстваха. Повечето неща вече се казаха. Аз съм убедена, че тази сграда ще допринесе не само за по-добрата работа на двете звена на съдебната власт, но и за издигане престижа на съдебната власт, за който материалната база има много голямо значение. Специално на РП искам да кажа, че колкото сме щастливи за тях, толкова сме щастливи и за нас самите, защото благодарение на тяхното преместване тук, ние успяхме да се разширим в помещенията, които преди това заемаха в съдебната палата и сега вече работим и ние в доста по-добри условия. Малко ни липсвате, защото по коридорите е много тихо. Съзнавам, че това е по-добре и за нас и за вас. На шега ще кажа, че вече се чувстваме като родители на едни вече пораснали деца, които са напуснали семейния дом и вече са заживели самостоятелно.

Методи Байкушев: Преди да стана кмет, аз бях адвокат и практикувах в София, веднъж имах дело в АС, в тази многофункционална сграда, както казахте, една функция със сигурност беше неподходяща за нея и това беше да е АС. Тази сграда изключително много подхожда на центъра на Благоевград. Благодаря на всички замесени, на всички, които са упражнявали местната власт и приноса, който имат. На мен ми остана само да подпиша Акт 16, което отне около 4 секунди. Пожелавам от сърце творческо дълголетие – труда на съдиите, на прокурорите, освен много труден и отговорен, е и творчески труд.

С прерязване на лентата и освет, направен лично от митрополита, новата сграда бе посетена от гостите си, които във фоайето ѝ успяха да се насладят на творби, изрисувани от ученици от НХГ.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК:

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK

//