Отново отложиха делото за избора на кмет на София

Снимка: БГНЕС

До поредното отлагане се стигна, за да могат страните да се запознаят със съдебната експертиза от 120 страници

За 26 април беше отложено делото по жалба на загубилата изборите в София Ваня Григорова срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което за победител беше обявен Васил Терзиев.

До поредното отлагане се стигна, за да могат страните да се запознаят със съдебната експертиза от 120 страници на машинното гласуване, която двете вещи лица са депозирани вчера в късния следобед, пише БНР.

Експертизата трябваше да установи има ли разминаване между записаното на флаш паметите от машините в 1690-те секции в София. Ако е да, ощетило ли е то някой от кандидатите. Всичко това сравнено с онова, което е записано в протоколите. От лаконичните коментари на експертите стана ясно, че има некоректни данни както за Григорова, така и за Терзиев, но те не са в състояние да обърнат крайния резултат.

Представители на Общинската комисия в София и от екипа на Терзиев уточниха, че именно настоящият кмет Терзиев е по-ощетения според тази експертиза.

От екипа на Ваня Григорова обаче акцентираха върху факта, че в над 300 от флаш паметите има некоректно въведени данни. Те са на нулевите файлове и са свързани включително с годината и часа на вота. Това според тях, показва, че има проблем с гласуването с машини. Страните по делото си размениха взаимни обвинения прави ли се опи за  компрометиране на машинния вот.

Това в навечерието на изборите на 9 юни, вероятно те да бъдат и "2 в 1". От екипа на Ваня Григорова отрекоха това да е целта им, но от екипа на Терзиев попитаха - ако това не е така, то експертизата е само за машинното, а не и за хартиеното гласуване.

Много вероятно е развръзката по този казус да дойде именно по време на предизборната кампания за вота.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK