Полиция и пожарна в Пиринско предприемат мерки за празниците

Снимка: ОДМВР - Благоевград

Създадена е и организация за полицейска охрана на храмовете

Днес в ОДМВР-Благоевград, от комисар Валентин Василев – директор на РДПБЗН-Благоевград, главен инспектор Страхил Анталавичев – началник сектор „Опазване на обществения ред“ в отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР-Благоевград и старши инспектор Георги Бучков – началник група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Благоевград, пред местни журналисти бяха оповестени предприетите мерки за сигурност преди, по време и след предстоящите празници и почивни дни.

В празничните дни се създават условия за понижена бдителност у хората, от което се възползват недобронамерени лица за извършване на джебчийски кражби и други криминални деяния. От главен инспектор Анталавичев бяха отправени препоръки към гражданите да се проявява бдителност и внимание при носенето на ценни вещи и пари, които биха могли да бъдат обект на посегателство, както и  да не се оставят отключени и без надзор за продължителен период от време и жилищата. Той подчерта, че от полицейските служители ще има засилен контрол, целящ недопускане на инциденти, свързани с нарушаване на обществения ред на местата и в обектите, където ще има съсредоточаване на множество хора. Ще се следи за стриктното спазване на изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия при транспортирането, законната употреба и съхранението им. Проверки ще се осъществяват и за разпространение и продажба на акцизни стоки без бандерол и заплатен акциз. Създадена е и организация за полицейска охрана на храмовете по време на църковните служби, свързани с християнския празник Великден.

Тъй като по традиция на предстоящите празници на трапезата присъства агнешкото месо, старши инспектор Анталавичев препоръча стопаните да бъдат предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. Често пъти крадците представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата, които по-късно обират и за това не бива да се оставят непознати лица сами в имота под никакъв предлог.

С цел безопасността на пътуващите контролът на движението по пътищата по време на Великденските празници и почивните дни ще бъде завишен, като старши комисар Бучков поясни, че от полицейските служители ще се осъществява засилен контрол по главен път Е - 79 и АМ „Струма“ в посока Благоевград - ГКПП Кулата и път ІІ- 19 в отсечката пътен възел - Симитли - Банско - Г. Делчев. Специализирана полицейска операции „Алкохол, наркотици, неправоспособност и скорост“ ще се провежда в цялата област. Автопатрулите ще имат за цел подпомагане и регулиране на движението при задръствания, както и осъществяване на демонстративен и превантивен контрол към участниците в движението. Ще се активизира контрола по спазване на скоростния режим с мобилните системи от оборудвани с тях автомобили на “Пътна полиция”. От името на ОДМВР-Благоевград той отправи апел към водачите на МПС да спазват стриктно ЗДвП и указанията давани от контролните органи.

Предстоящите честванията на църковния празник “Възкресение Христово” са свързани с масово събиране на хора в църкви, манастири и параклиси. Изпълняваните церемонии са съпроводени с паленето и пренасянето на свещи, което значително повишава риска от възникване на пожари. По повод предприетите мерки по осигуряване на пожарната безопасност в християнските храмове в област Благоевград, от директора на РДПБЗН-Благоевград комисар Валентин Василев бе оповестено, че служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението" са извършили 106 проверки на християнски храмове, като е констатирано едно нарушение, за което е дадено предписание. Проверени са също и 55 обекта за настаняване на гости, като са констатирани шест нарушения.

Един от ритуалите на Християнския празник е свързан с палене и пренасяне на горящи свещи по домовете и въпреки предприетите превантивни мерки е необходимо да се внимава при паленето на свещи около храмовете и у дома. Запалените свещи да се поставят само в специално пригодени за това негорими и защитени от вятър съдове и да не се оставят в близост до горими материали и без наблюдение. Всяка запалена свещ крие опасност, особено за хората с по-дълги или обемни коси, които лесно могат да пламнат от близко запалена свещ. След прибиране в домовете не бива да се оставят запалените свещи да горят без надзор, дори ако хората са в съседна стая.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//