ГДБОП си намери скитник за заплахите срещу съдия Цариградска

Снимка: БГНЕС

Голям кръг публични лица в последните седмици са заплашвани

ГДБОП е наясно с източника на заплахите към съдия Цариградска, но и не само - в последните седмици са отправяни много заплахи и към други публични личности. Единственото име, което обаче спомена шефът на ГДБОП Явор Серафимов в интервю за Нова телевизия, бе това на вицепремиера Мария Габриел. "Заплахи и към госпожа Мария Габриел и други министри. Голям кръг публични лица в последните седмици са заплашвани."

Лицето се издирва - той е с прякор Червеният пират, както сам се е назовал, български гражданин, води скитнически начин на живот, има данни че има психически проблеми и е отговорен и за други заплахи - като например за бомби, поставени в училища. "Успява да се добере до адресите на публични лица", посочи Серафимов, но не посочи как.

"Проучили сме медиите, в които се съдържат заплахи" и на база тях лицето се издирва, посочи Серафимов, макар и да не обясни как така един скитник има достъп до медии.

"Смятаме, че скоро ще бъде открит. В момента се издирва активно", заяви Серафимов, според когото става въпрос за психически неуравновесен човек, който, "следейки новините, намира вариант да отправя заплахи към тези лица".

Дали едно лице е сътрудник на МВР, или не - от ГДБОП нямат право по закон да разкрият. "Информация за това дали Мартин Божанов-Нотариуса е бил сътрудник на ГДБОП сме изискали от Прокуратурата по воденото досъдебно производство", посочи Серафимов.

В периода февруари - март 2022 г. в МВР са постъпили пет сигнала срещу Нотариуса, насочени са за извършване на проверка към ГДБОП. Един от тях е от Антикорупционния фонд, други три - от Адриана Симеонова, бившата съпруга на Божанов и един - от Евгени Симеонов, настоящият съпруг на Симеонова. Сигналите са за търговия с влияние, имотни престъпления, принуди и заплахи от страна на Божанов и групата, която той вероятно е ръководил. Извършени са проверки и материалите са предоставени в Софийската градска прокуратура, обясни Серафимов.

По думите му по време на проверката е установена принуда спрямо съдия Владислава Цариградска, която е била извикана за разпит и е образувано досъдебно производство.

Основното престъпно деяние на Божанов, което е установено, са имотните измами. Първите сигнали за това са подадени към ГДБОП през 2022 г. "Това не означава, че по-рано в други структури на МВР не е постъпвала подобна информация", обясни обаче Серафимов.

Данните, до които са достигнали от ГДБОП по тези сигнали, са изпратени в доклад до СГП, която е компетентната институция. В тези данни се появяват "немалко имена, които се споменават във връзка с Божанов" - трима прокурори и съдии. От страна на прокуратурата не са възлагани на ГДБОП допълнителни действия след сигнала.

ГДБОП обаче не е разследвала "магистрати, свързани с така наречения клуб SS, защото няма такова право". Такова право има само КПКОНПИ, посочи Серфимов. Сигнал до КПКОНПИ обаче не е подаден, а ГДБОР е сезирала прокуратурата. "Подадохме сигнал към Прокуратурата", уточни шефът на ГДБОП.

По случая с изнудваните гръцки бизнесмени, Серафимов обясни, че при данните в ГДБОП и сигналите "не се споменава името на самия Божанов", нито на самите гърци, нито на адвоката им. Сигналът е подаден през 2022 година, той също е предаден на прокуратурата, върнат е за допълнителни действия и отново предаден на прокуратурата. След това следва мълчание. Явор Серафимов предполага, че на по-късен етап, след като проверката е приключила в ГДБОП и предадена - се е появила групата на Мартин Божанов.

Той отрече от ГДБОП да е изтичала информация във връзка с разследвания срещу Божанов, каквато информация даде ексвътрешният министър Бойко Рашков. "Възможно е да е имал контакти в ГДБОП, но нямаме данни да е изтичала информация."

Не Божанов, но Божанова в ГДБОП

Съпругата на Нотариуса Гергана Божанова е назначена в ГДБОП с конкурс за позиция "разследващ полицай" през 2021 г. Тогава Калин Стоянов още не е ръководител на структурата. Малко след конкурса е направено проучване за достъп до класифицирана информация - такъв ѝ е бил отказан. Открити са несъответствия в това, което е декларирала като движимо и недвижимо имущество. След като ѝ е отказан достъп - със заповед на вече шефа на ГДБОП Калин Стоянов.

Тази заповед е потвърдена на две инстанции, трудовите ѝ правоотношения с МВР са преустановени. Съдът (ВАС) я връща на работа. Тя в момента е по майчинство, а дори Конституцията пази майките, както обясни Серафимов. "След това (след изтичане на срока на майчинството, бел.ред.) има варианти, по които да предприемем действия", обясни Явор Серафимов, но не обясни какви са тези варианти, както и не посочи дали Божанов ще бъде изключена от системата на МВР изобщо, или ще й бъде намерена скрита позиция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK