Путин: Москва засега няма намерение да превзема град Харков

Снимка: ЕПА/ БГНЕС

Русия само отговаряла на украинските удари в Белгородска област

Офанзивата в Североизточна Украйна е в отговор на украинските удари в Русия, заяви руският президент Владимир Путин по време на визитата си в Китай, предадоха световните агенции. 

Той увери, че засега Москва няма намерение да превзема големия украински град Харков.

"Заявих публично, че ако това продължава, ние ще бъдем принудени да създадем буферни зони за сигурност, една санитарна зона. И това правим", каза руският президент по време на пресконференция от Харбин в Китай.

"Онова, което се случва по направлението на Харков, е също и тяхна грешка (на украинците - бел. Франс прес), защото те бомбардират и продължават да бомбардират жилищни райони в руските гранични територии, в това число и Белгород, добави Путин, цитиран от Франс прес.

Белгородска област и главният й град са почти ежедневно обект на удари и на атаки с дронове. Киев казва, че по този начин отговаря на руските бомбардировки срещу Украйна.

Путин увери, че руските сили, подели на 10 май изненадваща офанзива в Северна Украйна, напредват всеки ден в Харковска област, както е предвидено, предаде Франс прес.

Офанзивата разшири фронта в момент, в който силите на Киев са в отбранителна позиция в Източна и Южна Украйна на фона на недостиг на хора и на боеприпаси, отбелязва Франс прес. По време на тази изненадваща офанзива Москва постигна териториални придобивки, които са най-големите за нея от края на 2022 г., и принуди Киев да мобилизира подкрепления от други фронтови зони, отбелязва агенцията.

Относно преговорите с Украйна, руският президент заяви, че ако Украйна не иска да влиза в преговори, то и не трябва, предаде ТАСС.  "В политиката няма подчинително наклонение. "Ако?" - Няма да продължаваме, знаеш какво би се случило в други случаи. Но няма "ако", те не ни канят. Нещо повече, те казват, че не ни виждат там. Ами като не ни виждат, не ни виждат", каза Путин в отговор на въпрос за условията за участие в конференцията за Украйна в Швейцария, добави той.

Той също така призова за укрепване на формиращия се многополюсен свят.

"Разбира се, необходимо е да се укрепи формиращият се многополюсен свят", каза Путин в отговор на въпрос и добави, че този ред сега се оформя. "Всички прекрасно разбират това, наясно са с него", подчерта той в разговор с руските журналисти, които го придружават по време на пътуването.

"Важно е тези, които се опитват да запазят монопола си върху вземането на решения в света по всички въпроси, осъзнавайки това, да направят всичко, което зависи от тях в този случай, така че този процес да бъде естествен, повтарям още веднъж, мирен, безконфликтен", добави Путин. 

Руският лидер също така нарече въведените от САЩ мита върху китайските електромобили много нечестна конкуренция, предаде Ройтерс. Той добави, че това е било направено, защото китайските електромобили са по-добри.

Вашингтон тази седмица увеличи митата на китайски стоки на стойност 18 милиарда долара, в това число електромобили, батерии, полупроводници, стомана, алуминий, критични материали, соларни клетки, медицински продукти, електрокари и др.  Същевременно бяха запазени и митата за над 300 милиарда долара, въведени още по времето на Тръмп.

Путин добави още, че американските санкции подкопават доверието в долара, допълва Ройтерс. 

Руският президент разказа също така, че руските и китайските сателитни системи се допълват една друга и могат да обменят информация, което помага при транспорта, намалява стойността на услугите и пести енергия. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//