ТАСС: Лавров е прелетял на път за Скопие над териториите на Турция и Гърция, но не и на България

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Вероятната причина е присъствието на Мария Захарова, която е в санкционния списък на ЕС

Самолетът с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров е прелетял на път за столицата на Република Северна Македония Скопие над територията на Турция и Гърция, но не над България, както се е предполагало, предаде руската агенция ТАСС. Тя се позовава на данни на специализирания сайт за проследяване на полети "ФлайтАуеър" (FlightAware). Полетът е продължил над пет часа, като Лавров вече е в Скопие за министерската среща на ОССЕ, предава кореспондент на ТАСС.

След искане от страна на Република Северна Македония бе дадено разрешение за прелитане на самолета на руския външен министър Сергей Лавров през българското въздушно пространство, бе съобщило Министерството на външните работи на Република България във връзка с постъпили медийни запитвания.

В изявление на МВнР на България беше казано, че въз основа на постъпило искане от страна на Министерството на външните работи на Република Северна Македония, в качеството ѝ на действащ председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за 2023 г. и организатор на 30-ото заседание на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на 29 ноември - 1 декември 2023 г., за осигуряване на разрешение за прелитане на делегациите за участие в предстоящия Съвет на министрите на ОССЕ, Министерство на външните работи на Република България даде разрешение за осъществяване на полет на Специалния летателен отряд "Россия" през въздушното пространство на Република България за изпълнение на полет за транспортиране на делегация за участие в международния форум.

ТАСС предполага, че причината самолетът на Лавров да не премине през българското въздушно пространство е присъствието на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова, която е в санкционния списък съгласно действащото право на ЕС.

В изявлението на министерството на външните работи на България изрично се упоменава следното: "Даденото разрешение се предоставя за участие в заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров и попада под изключенията от прилагането на санкционния режим на ЕС спрямо него. Даденото разрешение не се отнася за членове на делегацията му, които също са санкционирани лица, съгласно действащото право на ЕС, което е изрично упоменато в нотата-отговор на българската страна". /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK