Украйна, Литва, Латвия и Естония бойкотират срещата на ОССЕ в Скопие заради участието на Русия

Снимка: БТА, Владислав Тентов

Все още не е ясно дали на срещата ще присъства руският външен министър Сергей Лавров

С работна вечеря днес започва 30-ата министерска среща на ОССЕ в Скопие. За срещата в столицата на Северна Македония се очаква да дойдат около 70 делегации на държави членки на организацията и партньори на ОССЕ, представени предимно от министри на външните работи, като е осигурен чартърен полет от Брюксел за министрите, които участват в министерската среща на НАТО, откъдето ще дойдат 20 официални представители на различни държави. 

Присъствието на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън на работната вечеря, на която ще се разговаря за агресията в Украйна и функционалността на ОССЕ, е потвърдено, съобщи преди дни министърът на външните работи на Северна Македония и председател на ОССЕ Буяр Османи. 

Дали и кога ще пристигне министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, след като Северна Македония поиска, а България отвори въздушното си пространство за руския самолет, все още не е ясно, както и това дали и какви двустранни срещи ще проведе той. Министрите на външните работи на Украйна и на Литва, Латвия и Естония ще бойкотират срещата на ОССЕ в знак на протест срещу участието на руския министър на външните работи. Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че ще дойде в Скопие за срещата на ОССЕ, но няма да разговаря с Лавров.

На срещата трябва да бъде избран следващият председател на ОССЕ, като след ветото на Русия и Беларус за Естония, в понеделник във Виена беше постигнат консенсус и Постоянният съвет на ОССЕ, в който влизат 57 държави, взе решение Северна Македония да предаде председателството на организацията на Малта. 

През декември изтича мандатът и на четиримата изпълнителни лидери на ОССЕ - генералния секретар, ръководителя на Службата за демократични институции и права на човека и представителите за малцинствата и медиите, а едно от належащите важни решения е свързано с бюджета на организацията, който не е одобрен от 2021 година. Годишната среща е възможност министрите на външните работи да направят преглед и оценка на ситуацията със сигурността в евроатлантическата и евразийската зона, както и на работата на организацията във всичките й сфери на дейност.

По време на форума са предвидени съпътстващи събития, дискусии на теми, свързани с въздействието на промените на климата върху сигурността в региона на ОССЕ, младежта и гражданско общество, въздействието на мисиите на терен на ОССЕ през 2023 г., а в рамките на срещата Министрите на външните работи на държавите от Западните Балкани ще подпишат декларация за съвместна борба с корупцията, с фокус върху конфискацията на имущество и използването на дигитализацията.

Мерките за сигурност в Скопие са изключително засилени, като за 55 делегации, според министъра на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски, е предвидена най-високата степен за осигуряване на безопасност. Голяма част от улиците, които водят към зала „Борис Трайковски”, където ще се проведе срещата, ще бъдат затворени от днес по обед, а други ще бъдат затваряни в определени периоди от време, в зависимост от движението на делегациите. С решение на правителството администрацията в Скопие ще работи днес до обед, а утрешният ден е обявен за неработен. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK