Габриел: София не би дала разрешение за прелитане на руската делегация за Скопие, без да знае списъка на пътуващите

Снимка: МВнР

Българското решение е съгласувано с ЕС

София никога не би си позволила да даде разрешение за прелитане през въздушното пространство на руската делегация за срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Скопие, без да има ясна представа за състава на делегацията, заяви днес вицепремиерът Мария Габриел. Тя направи това уточнение пред български журналисти в НАТО, където участва в срещата на външните министри от алианса.

Разрешението е временно, точно за срещата в Скопие, която е изключително важна, ако искаме да говорим за бъдещето на ОССЕ, добави тя. По нейните думи българското решение е съгласувано с ЕС. Тя отбеляза, че в делегацията първоначалнто е имало представители, които се е наложило да бъдат изключени заради присъствието им в списъците със санкции на ЕС.

България е заинтересована не само да има стабилност на Западните Балкани, но и допринася със своя опит тази стабилност да бъде дълготрайна. Стабилността на Западните Балкани означава стабилност за Европа, посочи вицепремиерът.

Когато ще говорим за членството на Украйна в НАТО, България подкрепя. За нас е важно като партньори да проследим страната в реформите, които прави, да бъде подготвена за бъдещи кризи и изискванията на алианса, каза Габриел. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK