„Джамала“ превзе Кюстендил! Стотици кукери и много веселие в центъра на града

Снимки: Infomreja.bg

В първия национален маскараден фестивал взеха участие 17 групи

Първият национален маскараден фестивал „Джамала“ стартира в Кюстендил. Над 1500 джамалджии, кукери, сурвакари, мечкари и бабугери се събраха в центъра на града, за да представят богатството на маскарадните игри.

В националния маскараден фестивал „Джамала“ взеха участие 17 групи от кюстендилските села Ябълково, Гирчевци, Багренци, Пиперков чифлик, Слокощица, Жабокрът и гости от общините Земен, Брезник, Ковачевци, Перник, Разлог, Радомир, Благоевград, Петрич, които прогониха злото от града и наричаха за здраве, берекет и плодородна година.

„Уважаеми граждани и гости на Кюстендил, благодаря Ви затова, че сте тук. Вярвам, че днес ще се съберем още повече хора и ще направим един незабравим фестивал. Благодаря на всички групи от Югозапада, които взимат участие, както и на местните групи от община Кюстендил, благодарение на които празникът ще го има.

Това е първото издание на фестивала, той е национален, догодина, с общи усилия вярвам, че ще го превърнем в международен. Благодаря Ви и затова, че успяхме да направим единственото по рода си Джамалдчийско селце, в което да могат да бъдат представени местните групи, да могат да бъдат показани сувенирите, които изработват.

Искам да Ви пожелая да бъдете живи, да бъдете здрави, а тези 17 джамалджийски кукерски групи да успеят да изгонят злото, да обърнат сезоните и да започне да идва пролетта. Успех на всички и нека най-добрата група да получи първото място“, обяви при откриването на фестивала кметът инж. Огнян Атанасов.

Стартът на фестивалната програма беше даден на площад „Велбъжд“, който се превърне в официална маскарадна сцена, където всяка една от групите представи своя обичай пред очите на журито и зрителите. Преди да стигнат до първата официална сцена на площад „Велбъжд“ маскарадните групи дефилираха по ул. „Демокрация“.

Втора импровизирана сцена е обособена в пространството пред Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“, където кюстендилци и гости на града могат да се насладят още веднъж на маскарадните групи и да се снимат с участниците от Кюстендил и страната в специално обособеното място за снимки.

За пръв път в България врати отвори и „Джамалджийско село“, където посетителите на фестивала могат да си закупят ръчно изработени сувенири, кукерски маски и аксесоари за маскарадно облекло, както и да се потопят в магията на тяхната изработка.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK