Валентина Георгиева със злато в Баку и квота за Олимпиадата

Снимка: БФ Гимнастика

Националката получи оценка от 13.799 точки

Най-добрата българска състезателка Валентина Георгиева спечели златния медал на финала на прескок на Световната купа по спортна гимнастика в Баку (Азербайджан), която е квалификация за Игрите в Париж 2024. Така тя си осигури квота за олимпиадата, но все още се чака официално потвърждение от Международната федерация по гимнастика (ФИГ).

Националката получи оценка от 13.799 точки. След нея се наредиха Чан Ок Ан (КНДР) с 13.783 точки и Карла Навас (Панама) с 13.733 точки, пише БНР.

За възпитаничката на Филип Янев това е трето състезание след завръщането от контузия. Тя получи травма на коляното на 14 август 2022 година по време на финала на прескок на Европейското първенство в Мюнхен. На 9 септември Георгиева претърпя операция заради увреждане на кръстни връзки и менискус. На Световните купи в Кайро (Египет) и Котбус (Германия) тя спечели сребърни медали.

Еди Пенев, който влезе като първа резерва на финала на земя, се класира на четвърто място с оценка 14.166 точки. Шампион стана Егор Шарамков (Беларус)  с 14.933 точки.

Така Георгиева донесе втора квота за България след тази на Кевин Пенев. Еди Пенев също е много близо до място на Игрите в Париж 2024. Следващата Световна купа е в Доха, на която ще участват Георгиева и Еди Пенев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK