Денков: Необяснимо е нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загубите си за 2023 г.

Снимка: Infomreja.bg

„Няма никакви основания за тези протести“

Подаването на годишна данъчна декларация е задължение на всеки бизнес. Необяснимо е нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загубите си за 2023 г., за се възползват от предложението на кабинета за допълнителна финансова подкрепа. Това заяви премиерът акад. Николай Денков по време на съвместното си изявление с министъра на земеделието и храните Кирил Вътев пред медии.

Министър-председателят беше категоричен, че правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които могат да се окажат на печалба през изминалата година - нито с държавни, нито с европейски средства. Това е против икономическата логика, против правилата за държавна помощ и би било в ущърб на останалите хора в страната.

Премиерът акад. Денков посочи данни на НАП, според които зърнопроизводството е сред печелившите сектори през последните няколко години. За 2018 г., 2019 г. и 2020 г. печалбата на зърнопроизводителите годишно е между 900 милиона лева и 1 милиард лева. За 2021 печалбите скачат до 2 милиарда, а през 2022 вече са декларирани близо 3 милиарда лева. Дали през 2023 секторът е на загуба, предстои да стане ясно от финансовите отчети на производителите.

Министър-председателят припомни, че още от съставянето си кабинетът обяви аграрния сектор за приоритетен. За 2023 г. земеделските стопани са получили общо над 3 млрд. лв. европейско финансиране и от националния бюджет по различни схеми и мерки. За второто шестмесечие на 2023 година са изплатени над 1,7 млрд. лева към стопаните, за да могат да работят нормално. Наред с това, за 2023 г. България е на второ място след Полша в целия Европейски съюз по размера на украинската помощ като държавна субсидия, с която се подпомага земеделският сектор.

Акад. Денков изтъкна и наследените от 30 години проблеми, които няма как бъдат решени само за няколко месеца. „В дискусия със земеделските производители набелязахме редица промени, които могат да се направят в законите и за които имаме пълно съгласие, че трябва да продължим да работим заедно“, добави министър-председателят. Премиерът акад. Денков изрази подкрепа и за исканията за облекчаване на екологичните ограничения. Тези искания вече се чуват и се подкрепят и от Европейската комисия, изтъкна акад. Денков.

„Няма никакви основания за тези протести“, заяви още министър-председателят. По думите му не е случайно това, че те се правят преди предстоящата ротация в кабинета. Премиерът акад. Денков изрази очакване диалогът със зърнопроизводителите да продължи и да бъде подписан новият меморандум за съвместни действия. „Всеки ден в протести забавя възможността да помогнем на тези производители, които наистина в момента са в нужда“, заяви в заключение министър-председателят, цитиран от пресцентъра на Министерски съвет.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK