Засилват се опасенията от разрастване на конфликта в Близкия изток

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напрежението расте след израелска ракетна атака срещу посолството на Иран в Дамаск

Ирански официални лица обещаха твърд отговор на израелската въздушна атака срещу посолството на Иран в Дамаск, при която бяха убити висши командири на Революционната гвардия. Израел не коментира нападението.

Растат опасенията от разрастване на войната в Близкия изток, която води Израел срещу ислямисткото движение "Хамас" и съюзниците на групировката заради очакван отговор на Иран.

Корпусът на гвардейците на Ислямската революция на Иран потвърди смъртта на двама високопоставени генерали при израелската ракетна атака снощи. Според базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека жертвите са "осем иранци, двама сирийци и един ливанец - всички бойци, нито един цивилен". Оттам поясниха, че убитият генерал Мохамад Реза Захеди е командвал спецчастите "Ал Кудс" на Иранската революционна гвардия в Сирия и Ливан.

Посланикът на Иран в Дамаск каза пред иранската държавна телевизия, че израелски изтребители Ф-35 са изстреляли шест ракети по сградата на консулството, което е напълно разрушено. Това е петото израелско нападение срещу Сирия за една седмица.

Сирийският президент Башар Асад е подкрепян от Иран, дългогодишният враг на Израел в региона. Подкрепяната от Иран ливанска шиитска групировка "Хизбула" предупреди, че Израел ще плати за убийството на високопоставени членове на Иранската революционна гвардия.

Сирийският външен министър Фейсал Мекдад също осъди атаката. А "Хамас" нарече нападението "опасна ескалация". Москва, съюзник на Дамаск заедно с Техеран, обвини израелските военновъздушни сили за "недопустимата атака срещу иранската консулска мисия в Сирия".

По искане на Русия съветът за сигурност на ООН ще проведе днес открито заседание, съобщи първият заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН Дмитрий Полянски. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK