Полските фермери блокираха границата с Украйна

Снимка: ЕРА/БГНЕС

В страната има над 250 блокади

Полските медии съобщиха, че в цялата страна има над 250 блокади. Кадри показват колони от трактори по пътищата и лазунги като "Без нас ще стоите гладни, голи и трезвени".

"Днес цяла Европа гори. Зелената сделка унищожи нашата мисъл за селското стопанство", заяви един от протестиращите. "Ние не сме против решенията в полза на екологията, но те трябва да бъдат съгласувани с фермерите".

Министърът на земеделието на Полша заяви, че разбира предизвикателствата, пред които са изправени фермерите, но се надява протестите да бъдат организирани по начин, който да бъде "възможно най-малко обременителен за гражданите".

"Земеделските производители имат основателни опасения, очаквания и искания за ограничаване на прекомерния приток на стоки от Украйна, както и от други неевропейски пазари към ЕС, особено към Полша", изтъкна Чеслав Сикерски.

Синдикатът на фермерската солидарност, който обяви протестите миналата седмица, съобщи, че освен затварянето на украинските гранични пунктове, планира и периодични блокади на пътища в цяла Полша до 10 март.

Полските фермери блокираха пътищата в цялата страна и на граничните пунктове с Украйна, съобщава "Ройтерс".

Днес започна едномесечна обща стачка в знак на протест срещу политиките на ЕС и липсата на действия на правителството за защита на прехраната на представителите на бранша.

Фермери във Франция, Белгия, Португалия, Гърция, Испания и Германия протестират срещу ограниченията, наложени им от мерките на ЕС за справяне с изменението на климата, както и срещу нарастващите разходи и нелоялната конкуренция от чужбина.

Полските фермери негодуват и срещу въздействието на евтиния внос на храни от съседна Украйна.

Около 100 фермери и 50 автомобила блокираха подхода към граничния пункт "Медика", спирайки движението за всички превозни средства, посочи говорителят на украинската гранична служба Андрий Демченко. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK