Иванов знаел за провала на ротацията след разговор с ГЕРБ за регулаторите

Снимка: БТА

Иванов: Ротацията се провали, защото ГЕРБ и ДПС решиха, че не са готови да се разделят със 100%-овото си влияние в регулаторите

За мен стана ясно, че няма да има ротация, когато отказахме да приемем идеята ГЕРБ и ДПС да запазят 2/3 от регулаторите, която беше лансирана от вече бившия депутат Десислава Атанасова.

Това заяви в ефира на “Лице в лице” съпредседателят на “Продължаваме Промяната - Демократична България” Христо Иванов. Той напомни, че предложението на Атанасова е било направено без никакви гаранции за независимост, прозрачност, обществено участие и конкуренция.

“Ротацията се провали, защото ГЕРБ и ДПС решиха, че не са готови да се разделят със 100%-овото си влияние в регулаторите и съдебната власт. Когато поставихме въпроса за това, последваха много остри реакции от ГЕРБ и Делян Пеевски. Той се самовзриви, обяви, че е измамен и че е очаквал гаранции за участие във всички тези назначения”, припомни Иванов. Той уточни, че визира конкретно съпредседателя на ДПС, свикнал да бъде брокер, а не избирателите или партията, за които никой никога не е твърдял, че са втора категория хора.

Според лидера на “Да, България” за деветмесечното управление между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е станало ясно, че партията на Бойко Борисов не може да вземе самостоятелно решение без ветото на Делян Пеевски. На въпрос на водещата дали съпредседателят на ДПС наистина е участвал в преговорите, Иванов отговори, че ПП-ДБ са запознали Пеевски с позицията си, защото са искали да има управление. “Параф на Пеевски ние никога не сме искали, но на ГЕРБ той им е необходим през цялото време”, заяви Иванов и напомни за публикувания от ПП-ДБ меморандум. В него е записано, че именно ПП-ДБ и ГЕРБ са двете политически сили, носещи отговорност за назначенията и се отнема ексклузивитета на ДПС на “първа брачна нощ в съдебната система”.

Народният представител напомни, че преговорният процес за продължаване на управлението е бил взривен публично от ГЕРБ цели четири пъти, като са се търсили различни поводи и ултиматуми. Иванов отхвърли обвинението, че ПП-ДБ са искали цялата власт. По отношение на вътрешния министър Калин Стоянов уточни, че оставката му е искана многократно и аргументирано, но не това е бил препъникамъкът при преговорите.

“Калин Стоянов допусна полицейско насилие в София и тогава за първи път поискахме оставката му. Когато колегите отказаха, ние спазихме конструкцията и оставка не последва, защото първоначалният компромис предвиждаше, че може да има смяна на министри само по взаимно съгласие. Естествено, че отново поставихме темата за смяната му в началото на преговорите. Самият факт, че Борисов не участва в тях, показваше камуфлажният характер на цялото мероприятие”, заяви Иванов.

„Писмото на ГЕРБ прилича на бракоразводна жалба. Най-голямата партия била натискана, обиждана, шантажирана, заплашвана. Въпросът е дали се носи политическа отговорност, или да се фръцнем. Не сме казвали, че ако няма смяна на Калин Стоянов, няма да има кабинет. В преговорите предложихме да се върнем в първоначалната договорка само за ротация на премиерите. Мария Габриел също го предложи, но без да има споразумение. Ние водим преговори и научаваме от телевизията, че те ще дават пресконференция“, каза още бившият правосъден министър.

Лидерът на “Да, България” заяви, че до разписаната норма в Конституцията служебният премиер да се избира от определен кръг лица се е стигнало в резултат на отказа на ГЕРБ и ДПС да приемат първоначалния вариант на ПП-ДБ. След разговори идеята е получила одобрението на всички политически сили в конституционното мнозинство.

“Нашето първоначално предложение беше редовният кабинет да бъде преназначаван като служебен с указ на президента и с ограничени правомощия. ПП-ДБ предложихме това в оригиналния ни проект, като се има предвид, че такава е доминиращата тенденция в Европа. След като колегите от ГЕРБ и ДПС възразиха, се премина към обсъждане на настоящия вариант”, уточни Иванов. 

Председателят на “Да, България” подчерта, че кръгът за избор на служебен премиер не е толкова тесен колкото в Гърция, където се избира измежду едва три опции. Според него е трябвало да има и Закон за служебното правителство, но никой не е очаквал, че ГЕРБ и ДПС ще взривят управлението и ще пратят България на избори броени месеци след приемането на конституционните промени. Иванов допълни, че попълването на институции и приемането на закони изискват както време, така и разумно и отговорно политическо поведение, за да не се предизвикват ненужни кризи.

“Конституционният модел не се избира по домова книга - да гледаме кой кой е в момента. Презумпцията винаги е, че сме се стремяли да върнем политическия и парламентарния процес към някаква нормалност. Разбирам дискомфорта на екипа на президента в прилагането на нова материя, без парламентът да е приел съответното законодателство. Конституционните промени обаче не са упътване за ползване на асансьор - те трябва да се уплътнят в практиката. Бързането да се говори за кризи и инжектирането на пореден слой притеснение не помагат на никого”, заяви Иванов и заключи, че е напълно възможно и целесъобразно европейските и предсрочните парламентарни избори да се проведат 2 в 1.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK