Полша и Унгария отхвърлят "диктата" на ЕС за мигрантите

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Антиимигрантската реторика нараства преди изборите за Европейски парламент следващия юни

Полша обвини Берлин и Брюксел, че налагат миграционен "диктат" на Европейския съюз, а Унгария упрекна блока в прокарване на сделка, съобщава "Ройтерс".

Реакциите на двете страни идват в момент, когато европейските лидери се събраха, за да решат въпроса с нарастващия брой мигранти от Близкия изток и Африка.

Срещата на върха на ЕС в испанския град Гранада търси начини за намаляване на броя на бежанците и мигрантите, пристигащи в Европа нелегално - нещо, за което Италия, Испания и Германия са особено загрижени.

Блокът обаче не може да постигне единодушие относно това как да разпредели задачата за осигуряване на мигрантите. Отдавна буксуващото споразумение между страните членки беше сключено миналата седмица въпреки съпротивата на популистките правителства в Полша и Унгария.

Пристигайки на днешните преговори, унгарският лидер Виктор Орбан заяви, че е невъзможно да бъде постигнато единодушие по въпроса с миграцията, тъй като ЕС е оставил Унгария и Полша извън споразумението.

"Ако си принуден да приемеш нещо, което не харесваш, как би искал да има компромис и споразумение? Това е невъзможно", отсече той.

На свой ред полският премиер Матеуш Моравецки изрази негодувание, че ЕС принуждава страната му да приема нелегални мигранти, в противен случай ще бъде изправена пред глоби.

"Ще кажа на заседанието днес, че Полша категорично отхвърля това, преди всичко заради сигурността на нашата страна", посочи той.

В сряда 22 държави от ЕС сключиха споразумение за това как да се справят с незаконната миграция в моменти на изключително голям брой пристигащи, като направиха стъпка към преразглеждане на правилата на блока за убежище и миграция.

Сега споразумението трябва да бъде допълнително договорено с Европейския парламент. Въпреки че то не може да бъде официално блокирано от Полша и Унгария, тяхната твърда опозиция повдига въпроси за това колко ефективно може да бъде приложена всяка една окончателна сделка.

По данни на ЕС от началото на годината незаконно са пристигнали 250 000 души - далеч под нивата от 2015 г., когато над 1 милион души прекосиха Средиземно море.

Въпросът обаче е политически чувствителен и антиимигрантската реторика и политики нарастват в някои страни от ЕС преди изборите за Европейски парламент следващия юни.

Италия и Испания изразиха загриженост относно увеличаването на пристигащите по море тази година, а през юни в гръцките води се случи най-смъртоносното корабокрушение в Европа от години, при което загинаха стотици мигранти. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK