САЩ и Великобритания нанасят удари срещу хусите в Йемен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хусите твърдят, че подкрепят палестинската групировка "Хамас"

САЩ и Великобритания нанесоха удари от въздух и море срещу военни цели на хусите в Йемен в отговор на атаките на групировката срещу кораби в Червено море и това е драматично разширяване на войната Израел-Хамас в региона, предаде Ройтерс.

В Йемен свидетели потвърдиха за Ройтерс, че експлозии има в цялата страна, а президентът Джо Байдън предупреди късно снощи в изявление, че няма да се поколебае да предприеме допълнителни действия, ако са необходими.

„Тези целенасочени удари са ясно послание, че САЩ и нашите партньори няма да толерират атаки срещу нашите цивилни служители или да позволяват на враждебни лица да застрашат свободата на корабоплаване“, каза Байдън.

Британското министерство на отбраната каза в изявление, че „Първите индикации са, че способността на хусите да заплашват търговското корабоплаване е понесла удар."

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, който е в болница заради усложнения след хирургическа операция, посочи в изявление, че ударите са били насочени срещу способности на хусите да използват дронове, балистични и крилати ракети, крайбрежен радар и въздушно наблюдение.

Представител на хусите потвърди "рейдове" в столицата Сана и в градовете Саада и Дамар, както и в губернаторство Ходейда, наричайки ги „американо-ционистко-британска агресия“.

Свидетели казаха пред Ройтерс, че нападенията са били насочени към военна база в непосредствена близост до летище Сана, военен обект близо до летище Таиз, военноморска база на хусите в Ходейда и военни обекти в Хаджа.

Продължаващите удари са едни от най-драматичните досега демонстрации на разрастването на войната между Израел и Хамас в Близкия изток след избухването й през октомври, въпреки че САЩ казаха, че нямат намерение да ескалират напрежението.

Американски служител, пожелал анонимност, каза, че ударите се  нанасят от самолети, кораби и подводници. Служителят каза, че има повече от дузина мишени и ударите  целят да отслабят военни способности на хусите и не са само символични.

„Целта на тези удари беше много ясна от самото начало и от страна на президента и трябваше да премахне способността на хусите да атакуват морски кораби, независимо дали търговски или военни", каза друг висш военен служител на САЩ.

Хусите, които контролират по-голямата част от Йемен, се противопоставиха на ООН и други международни призиви за спиране на техните атаки с ракети и дронове срещу морските пътища в Червено море и на предупреждения от Съединените щати, че ще има последствия, ако не го направят.

Хусите казват, че атаките им са в подкрепа на палестинска ислямистка групировка „Хамас“, която контролира Газа. След атаката на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, при която 1200 души загинаха, а 240 бяха отвлечени, Еврейската държава започна военна операция и уби повече от 23 000 души в Газа.

От края на декември хусите са атакували 27 кораба, прекъсвайки международната търговия по ключовия път между Европа и Азия, по който преминава около 15% от световния корабен трафик.

Хусите, които завзеха голяма част от Йемен по време на гражданска война, се заклеха да атакуват кораби, свързани с Израел, или пътуващи за израелски пристанища. Много от атакуваните кораби обаче не са имали връзка с Израел.

Лидерът на хусите каза вчера, че всяка атака на САЩ срещу групировката ще получи отговор.

Нощните удари в Йемен дойдоха само дни след най-голямата атака на хусите до момента на 9 януари в Червено море, която принуди военноморските сили на САЩ и Великобритания да свалят 21 дрона и ракети на хусите, изстреляни към южната част на Червено море

Видни републиканци в Конгреса приветстваха този ход, но го нарекоха закъснял, а някои от демократите съпартийци на Байдън изразиха безпокойство, че САЩ може да се въвлече в друга  война, която ще продължи още десетилетия.

„Този удар закъсня с два месеца, но е добра първа стъпка към възстановяване на възпирането в Червено море", каза в изявление американският сенатор  Роджър Уикър, най-високопоставеният републиканец в сенатската комисия по въоръжените сили.

През декември повече от 20 държави се съгласиха да участват във водена от САЩ коалиция, известна като операция "Пазител на просперитета", за защита на търговския трафик в Червено море.

Но нанесените сега удари на САЩ и Великобритания се извършват извън тази отбранителна коалиция /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK