Поданиците на краля се завръщат към Банско

Снимка: Община Банско

Ковидът бе пречка за много туристи от острова

В Банско се проведе традиционната среща на общинското ръководство с представители на Британското посолство в София, институции и фирми, които имат отношение към организиране и безопасността на престоя на туристите от Великобритания.

В дискусията участваха Лиз Чапман - зам.-посланик, Ралица Дудекова – вицеконсул, Джеймс Хюс – почетен консул на Великобритания в Банско, маркетинг директорът на „Юлен“ АД Иван Обрейков, д-р Божикова – директор на МБАЛ-Разлог, началникът на РПУ Банско – гл. инсп. Кирил Стоянов, длъжностни лица и представители на туроператорски компании. Домакини на срещата бяха кметът на община Банско Стойчо Баненски, Сашка Въчкова – зам.-кмет и секретарят Иван Докторов.

Целта на срещата бе да се предприемат превантивни мерки за предотвратяване на произшествия по време на ваканцията на туристите от Великобритания в Банско, както и стиковане на действията в проблемни ситуации.

Въз основа на получените по време на разговора данни и препоръки, дипломатическата служба в София ще актуализира информацията, която пътуващите за България получават, за промените в Закона за движение по пътищата и Наказателния кодекс, медицинските услуги, застраховките и навременната резервация на туристически услуги за пиковите периоди на сезона.

Кметът Стойчо Баненски подчерта, че за Банско туристическият пазар във Великобритания е особено важен. След пандемията той се възстановява и броят на туристите през 2023 г. е бил почти 20 хил. туристи. Освен това, имотите, притежавани от поданици на короната в Банско са около 4 000, което прави значителен делът им в местата за настаняване Кметът акцентира върху политиката на общинското ръководство за драстично ограничаване на сивия сектор в предлагането на всички видове туристически услуги, защото това ощетява общинския бюджет и всички коректно работещи в бранша.

Зам.-посланик Лиз Чапман изказа благодарност за полезното сътрудничество и добрата организация в Банско, в резултат на която инцидентите и проблемите с жителите на Обединеното кралство са сведени до минимум.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK